opmerkelijk

Betaalspecialist Adyen nu groter dan ING én ABN AMRO

©ANP

ABN AMRO en ING grootbanken? Niet op de beurs. Daar is een 14 jaar jonge opdonder nu waardevoller dan de twee samen.

Adyen , de Nederlandse specialist in digitale betalingen, verschafte woensdagochtend beleggers een relatief geruststellende 'covid-19 update'. Over het eerste kwartaal steeg het aantal verwerkte transacties jaar op jaar 38 procent naar 67 miljard. 

Onvermijdelijk was er echter vanaf half maart een impact van de lockdown in een groot deel van de westerse wereld om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Het bedrijf raamt dat in april de verwerkte transacties jaar op jaar zo'n 25 à 30 procent daalden, vooral als geval van de ineenstorting van het aantal reistransacties met 85 procent. In de retail zou e-commerce grosso modo de crisis in de 'bakstenen' winkels moeten compenseren.

'Als het huidige volume stabiliseert gedurende een lockdown tot halverwege het tweede kwartaal, denken we dat over heel de eerste jaarhelft het totaal aantal verwerkte transacties nog altijd met 15 à 20 procent kan stijgen tot 120 à 125 miljard', raamt UBS. Het beurshuis handhaaft het koopadvies en koersdoel van 875 euro. 

Pro memorie: Adyen debuteerde een kleine twee jaar geleden met een knaller op de Amsterdamse beurs en keek sindsdien niet meer om. Tegenover de intekenprijs van 240 euro is het aandeel maal 3,5 gegaan.

Beleggers waarderen de fintechspeler nu op 25,4 miljard euro. Dat is voor het eerste meer dan de twee klassieke genoteerde Nederlandse grootbanken, ING en ABN AMRO. Die zijn samen nog iets meer dan 24 miljard euro waard (zie grafiek). 

Beleggers vrezen dat klassieke banken door de zware crisis van de wereldeconomie dit jaar tegen fors hogere probleemkredieten aankijken. ING verloor in 2020 al 60 procent van zijn beurswaarde, ING 57 procent. Adyen, daarentegen, voert de Nederlandse sterindex AEX aan met een winst van 15 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud