Advertentie
Advertentie

Beursnieuwkomers moeten knokken voor beleggersinteresse

De hond die TheraVet meebracht op zijn eerste beursdag bracht geen geluk. ©Tim Dirven

Het Waalse dierenbiotechbedrijf TheraVet ging onderuit op zijn eerste beursdag. Beleggers worden veel selectiever nu de markt voor beursintroducties uit zijn voegen barst.

Met ruim 20 beursintroducties op West-Europese koerstabellen is het een buitengewoon drukke week voor nieuwkomers. Donderdag zetten vijf bedrijven hun eerste stappen op de beurs. Vrijdag maken nog eens zes nieuwelingen hun opwachting, waaronder een hele grote: Aramis, de tweedehandstak van de autoreus Stellantis. Het gros van de 17 nieuwkomers sinds maandag kende geen droomstart. Twaalf van de 17 debutanten noteren op of (ruim) onder hun intekenprijs.

Vorige week tekenden The Italian Sea Group, de luxejachtengroep waarin ook Marc Coucke investeerde, voor een stevig debuut in Milaan. Ook de waterzuiveraar NX Filtration trok na enkele dagen hoger in Amsterdam. Deze week kon alleen de Noorse zalmdistributeur Maasoeval met dubbele cijfers oprukken. Veel minder goed verging het TheraVet, een biotechbedrijf dat bottherapieën voor huisdieren ontwikkelt. Het bedrijf uit Charleroi zakte donderdag met 17 procent op zijn eerste beursdag in Brussel en Parijs.

'Het is zwart of wit met de beursnieuwkomers momenteel', zegt Fabian De Smet, dealmaker voor het beurshuis Berenberg. 'Ofwel scoren bedrijven uitmuntend bij hun eerste notering, ofwel stellen ze teleur. Er is geen grijs meer.'

Na jaren van luwte is de Europese markt voor beursintroducties weer springlevend. Bedrijven die in 2020 hun introductie uitstelden vanwege het coronavirus maken dit jaar hun entree. Ook de sterke beursprestaties van de afgelopen maanden voeden de appetijt. 'Voor dit soort volumes moeten we al terug naar 2000', zegt De Smet. 'Dat leidt tot een soort IPO-moeheid bij beleggers.'

Beleggers hebben bovendien minder armslag dan enkele maanden geleden. 'In het eerste kwartaal zagen we een massale instroom bij fondsenhuizen. Die instroom is wat afgekoeld. Beleggers moeten bestaande posities verkopen om nieuwe in te slaan. Daarom zijn ze kieskeurig en kopen ze alleen de absolute toppers.'

Rode vlag

Een drukke markt voor beursintroducties kan een rode vlag zijn en wijzen op een nakende berenmarkt. 'Het klopt alleszins dat de stevige waarderingen een mogelijke rem zetten op de successen van de nieuwkomers', zegt De Smet. 'De verkopers die het bedrijf naar de beurs brengen, willen natuurlijk een zo hoog mogelijke waardering en kijken daarbij naar eerdere successen van hun concurrenten. Maar de markt is de jongste tijd geëvolueerd van een vendor's market naar een buyer's market', zegt De Smet. 'Niet de verkoper maar de investeerder heeft de touwtjes in handen'.

Ondanks de drukte op de Europese beursvloeren verbleekt het oude continent bij de beursdrift op Wall Street. Daar vonden dit jaar al 520 beursinroducties plaats, een ruime verzesvoudiging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bij de meerderheid van de Amerikaanse introducties gaat het evenwel om blancochequebedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud