Beursrally gaat crescendo

In het Verre Oosten, zoals China, kleuren koersenbord rood bij een sterke hausse ©REUTERS

In China spoort de communistische partij zelfs het leger beleggers aan, door over een 'gezonde stierenmarkt' te spreken.

Het is eens wat anders: voor één keer halen beleggers de mosterd niet op Wall Street - waar Nasdaq donderdagavond het lange weekend inging met een versie piek - maar in China. Daar zette de CSI300, de korf van 300 Chinese steraandelen, na een spurt van dik 5 procent een vers hoogtepunt in vijf jaar neer.

De voedingsbodem kwam opvallend genoeg van de Chinese communistische partij. Op de voorpagina van de China Securities Journal, een overheidspublicatie en dus met zegen van de partij, stond een editoriaal die het over een 'gezonde' stierenmarkt had. Een hausse die beleggers uitzicht zou geven op 'het vermogenseffect van de kapitaalmarkten'.

Zo'n interventie is niet uitzonderlijk. Peking probeert wel vaker het miljoenenleger Chinese retailbeleggers de gewenste richting uit te sturen. De ene keer als cheerleader, de andere keer - als het wel erg hard dreigt te gaan - met de handrem.

Ook in Europa gaat de beursrally, zij het zonder editoriaal van de overheid, crescendo. Bel20 en Euro Stoxx50 , de korf steraandelen van respectievelijk de Brusselse beurs en de eurozone, kwamen met een winst van zo'n 2 procent uit de startblokken.

Dit ondanks de toename van het aantal besmettingen, zeker in de Verenigde Staten en opkomende landen als India. Maar voorlopig liggen beleggers daar niet echt wakker van, omdat ze erop vertrouwen dat de heropening van de economie (nog) niet in gevaar komt.

'Natuurlijk is de sterke stijging van het aantal besmettingen op korte termijn geen goed nieuws voor het tempo waartegen de economie heropend kan worden', zegt Deutsche Bank-strateeg Jim Reid in zijn ochtendbrief. 'Maar zolang we in deze golf veel minder overlijdens zien, kan dat ons op middellange termijn vertrouwen geven dat we er beter in slagen het virus te behandelen of de meest kwetsbaren te beschermen'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud