Beurzen en rente stijgen na sterk jobrapport in VS

Een jobbeurs in Virginia. ©Bloomberg

De Amerikaanse economie creëerde in november veel meer banen dan verwacht.

De Amerikaanse arbeidsmarkt heeft een zeer sterke maand achter de rug. Het aantal banen groeide in november met 266.000, tegenover 156.000 in oktober. Economen hadden slechts 180.000 extra jobs voorspeld. Voorts zijn er in september en oktober meer arbeidsplaatsen bijgekomen dan eerder gemeld.

Bovendien daalde de werkloosheidsgraad onverwacht met 0,1 procentpunt naar 3,5 procent. De werkloosheidsgraad evenaart daarmee het laagste peil sinds 1969.

Ten slotte is ook de loongroei een verrassing. Het gemiddelde uurloon steeg met 3,1 procent jaar op jaar in plaats van de verwachte 3 procent. Dankzij de krappe arbeidsmarkt kunnen Amerikaanse loontrekkenden hogere lonen afdwingen.

General Motors

De flinke toename van de werkgelegenheid is wel gedeeltelijk te danken aan het einde van de staking bij General Motors. Het aantal banen in de autosector steeg daardoor met 41.300 na een gelijkaardige daling in oktober.

De hoogconjunctuur op de arbeidsmarkt geeft de Amerikaanse centrale bank (Fed) een extra argument om de rente voorlopig niet meer te verlagen. De Fed knipte dit jaar al drie keer in de rente maar beslist volgende week wellicht om de basisrente onveranderd te houden.

De dollar, de langetermijnrente en de aandelenkoersen stijgen na de publicatie van het sterke jobrapport.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud