Beurzen herademen

©Photo News

Na een late rally op Wall Street zijn ook de Europese beurzen hoger geopend. Sussende uitspraken van Amerikaanse centraal bankiers in The Wall Street Journal zorgen voor wat rust.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag stabiel. De techindex Nasdaq eindigde zelfs 0,4 procent in het groen. Geïnspireerd door de late rally op Wall Street gaan ook de Europese beurzen sterk van start. De Bel20 opende vrijdagochtend 0,8 procent hoger.

Nochtans leek Wall Street lange tijd op weg om in het zog van de zware verliezen in Europa fors lager te gaan. Maar de Amerikaanse centrale bank bracht daar verandering in. Hoge bronnen van de bank lieten in de zakenkrant The Wall Street Journal optekenen dat binnen de bank een debat woedt over het rentebeleid: moet de voet niet wat van het gaspedaal, na een lange serie renteverhogingen?

Beleggers putten daar hoop uit: als de rente minder snel stijgt dan gepland, blijft geld langer goedkoop dan verwacht, wat in principe een gunstig klimaat voor de beurzen is. Nadat de lage rente dus eerst voor onrust heeft gezorgd op de markten, leidde het vooruitzicht op een lage rente tot een rally.

Ook in Azië stegen de beurzen. Daar zorgden toegevingen van de Chinese techreus Huawei voor het positieve sentiment. De arrestatie van de financieel directeur van Huawei op vraag van de VS ontlokte donderdag een serieuze verkoopgolf.

Vrijdag meldt de Britse krant Financial Times dat Huawei tegemoet komt aan de veiligheidsvereisten die het Verenigd Koninkrijk stelt om materiaal voor het 5G-netwerk te leveren. Het VK dreigde ermee Huawei te verbieden technologie aan te leveren voor de installatie van het 5G-netwerk in het land uit vrees voor veiligheidsrisico's. 

Voorts is het uitkijken naar techaandelen. De Amerikaanse chipmaker Broadcom stelde gisterenavond sterker dan verwachte resultaten voor. Chipaandelen hebben het al langer lastig uit vrees dat de bedrijfswinsten over hun piek heen zijn. Maar de resultaten van Broadcom brengen mogelijk respijt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect