Beurzen herstellen na verkoopgolf

Een politieman controleert de lichaamstemperatuur van een automobilist in Wuhan. ©AFP

De Europese beurzen noteren dinsdag met winst na de tikken van maandag. Intussen loopt het aantal dodelijke slachtoffers van het coronavirus op tot meer dan 100.

De Bel20  kende een stabiele opening, maar koos enkele uren later resoluut voor winst. De sterrenkorf noteert 0,8 procent hoger. Gisteren was er een terugval met 2,5 procent, goed voor het grootste Bel20-eendagsverlies in vier maanden. Beleggers raakten helemaal in de ban van het coronavirus. 

Vandaag valt op dat vlak nochtans geen beterschap te melden. In China is de dodentol opgelopen van 81 naar 106. Er zijn meer dan 1.700 nieuwe gevallen van besmetting vastgesteld. Dat brengt het totale aantal besmette personen in China op  4.515. Het virus is al opgedoken in zestien landen, waaronder Duitsland en Frankrijk. 

Bekijk de situatie rationeel en objectief.
Chinese toezichthouder

Verder loopt de economische kostprijs op. China heeft in de provincie Hubei, waar het virus in december voor het eerst werd geïdentificeerd, hele steden afgezet in de hoop de epidemie binnen de perken te houden. Ook verbiedt het land voortaan individuele reizen naar Hongkong. Het aantal vluchten richting Hongkong wordt drastisch afgebouwd. De VS vragen Amerikanen indien mogelijk niet naar China te reizen. 

De Chinese toezichthouder riep de beleggers op de situatie 'rationeel en objectief' te bekijken en om 'op lange termijn te beleggen'. De Chinese beurzen gaan pas maandag weer open na een verlengd Chinees Nieuwjaar, maar de futures (termijncontracten) wijzen op een terugval van 4 à 5 procent. 

Dit soort events bleken in het verleden steeds een koopopportuniteit.
Mislav Matejka
JPMorgan-strateeg

Experts wezen er maandag op dat het coronavirus de beurzen met 10 procent kan corrigeren. JPMorgan-strateeg Mislav Matejka benadrukt dinsdag dat de beurzen ook snel kunnen herstellen 'na dit type gezondheidsevents'. 'De beursindexen stegen gemiddeld met 23 procent over de drie maanden nadat de onrust had gepiekt. Achteraf bleek het telkens een koopkans', zegt Matejka, die onder meer terugkeek naar de SARS-epidemie in 2003 en naar de varkensgriep in 2009.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect