Beurzen krijgen grootste klap in vier jaar

De Europese beurzen incasseerden de grootste klap sinds het brexitreferendum, nu het almaar duidelijker wordt dat het coronavirus via China de hele wereldeconomie aan het besmetten is.

Nu het coronavirus zich ook duidelijk buiten China begint te verspreiden - van Zuid-Korea over Iran tot Italië - lijken beleggers eindelijk hun 'what me, worry?'-mentaliteit ('centrale bankiers lossen het wel op met een renteknip') te laten varen en moet de fomorally van de jongste maanden even in het vriesvak.

In Brussel sloot de Bel20   3,9 procent lager, alle aandelen in de korf eindigden met verlies. Voor een groter verlies van de Bel20 moeten we teruggaan naar maandag 27 juni 2016 (-4,1%). De Europese beurzen verloren toen na vlak het brexitreferendum 10 procent op twee beursdagen

Ook elders in Europa kleuren de bordjes dieprood. De Euro Stoxx50  , de korf steraandelen van de eurozone, tuimelde 4 procent.

Eenzelfde scenario op Wall Street: de Dow Jones   sloot 3,6 procent of 1.029 punten lager. 

Het IMF, 's werelds economische waakhond, waarschuwt voor de impact van de stilaan mondiale gezondheidscrisis. Het gros van de Aziatische beurzen start de week met verlies, zeker in Zuid-Korea. Dat land zag afgelopen week het aantal besmettingen met het coronavirus fors toenemen. 

De vrees voor een scherpe groeivertraging van de wereldeconomie haalt de olieprijs   ruim 3 procent onderuit. Het schaarse plusje op de koerstabellen is voor het klassieke toevluchtsoord in bange tijden: goud  . De goudprijs in euro schoot naar een recordkoers.

Ernstig verstoren

In zijn jongste economische update schrijft Bruce Kasman, de hoofdeconoom van JPMorgan, dat het coronavirus de wereldeconomie ernstig zal verstoren.

Dit zijn nog altijd vrij optimistische inschattingen met veel neerwaarts risico.
Bruce Kasman
JPMorgan-hoofdeconoom

'De onmiddellijke impact van een stevige Chinese vraag- en aanbodschok zal groot zijn. We denken dat de groei van de wereldeconomie dit kwartaal op jaarbasis tot ongeveer 1 procent zal vertragen, de industrie zal tegen een tempo van zo'n 1,5 procent krimpen. En ook al zijn dat de zwakste cijfers van de huidige expansie, het zijn nog altijd vrij optimistische inschattingen met veel neerwaarts risico.'

Ook nog vrij optimistisch is de verwachting van Kasman dat de wereldeconomie vanaf de tweede jaarhelft een stevig herstel zal boeken. Maar dat hangt natuurlijk af van de snelheid waarmee China en de wereld de gezondheidscrisis weten in te dammen.

Relaxed

Ik heb het gevoel dat de markten nog altijd veel te relaxed zijn over de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
Jim Reid
Deutsche Bank-strateeg

Het virus is niet het enige risico waar beleggers tot nog toe weinig rekening mee hielden. Dit weekend won Bernie Sanders, de niet bepaald Wall Street-vriendelijke Democratische presidentskandidaat, voor de derde keer op rij een voorverkiezing. 'Ik heb het gevoel dat de markten nog altijd veel te relaxed zijn over de Amerikaanse presidentsverkiezingen', zegt Deutsche Bank-strateeg Jim Reid. 

Krokusvakantie of niet, de Belgische belegger krijgt geen rust. Er staan opnieuw een pak bedrijfsresultaten op het menu. In dit klimaat vormt elk rapport een extra wolfijzer voor beleggers, zeker de mate waarin het management de analistenprognoses voor 2020 proberen temperen. 

Quid 2020?

Onder meer AB InBev  komt donderdag met resultaten. En beleggers zijn er niet gerust op nadat over het derde kwartaal het biervolume weer is beginnen krimpen en CEO Carlos Brito zich somber uitliet. Idem bij Solvay : het aandeel van de chemiereus staat onder druk door een beroerd 2019 en het is maar de vraag of er gelet op de problemen bij Boeing - een belangrijke klant - en de verstoring van de wereldeconomie door het coronavirus veel beterschap gloort in 2020. 

Bij Proximus was er vrijdag bij de jaarcijfers géén outlook voor 2020 en dat voedt bij beleggers de onzekerheid. Het zal een vuurdoop worden voor CEO Guillaume Boutin op de beleggersdag op 31 maart: Proximus heeft stilaan Colruyt onttroond als meest verguisde aandeel van de Brusselse beurs. Net als het gros van de beurshuizen die de telecomoperator opvolgen, handhaaft ook Deutsche Bank maandag het verkoopadvies. Het koersdoel is 22 euro.

Na het niet overtuigende jaarrapport - analisten schrokken vooral van het stevige prijskaartje voor het herstructureringsplan, dat in 2020 een belangrijk deel van de vrije cashflow opslorpt, zet ook Deutsche-analist Roshan Ranjit vraagtekens bij de royale dividendpolitiek. Volgens hem is een inhaalbeweging bij de tot nog toe trage uitrol van het glasvezelnetwerk onvermijdelijk. 'En uiteindelijk vormen hogere investeringen een risico voor het dividend', klinkt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud