Beurzen op laagste peil in twee jaar

©EPA

Beleggers blikken steeds angstiger vooruit op 2019, nu de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog uitdraait in een technologieoorlog.

De Europese beurzen incasseren donderdag een nieuwe klap in het spoor van de Aziatische markten. De EuroStoxx50  , de korf steraandelen uit de eurozone, duikt 3,6 procent lager naar 3.035,8 punten. Ook de Brusselse barometer Bel20  gaat 3,6 procent lager en staat op 3.324,8 punten. 

Beide beursgraadmeters staan ondertussen onder het dieptepunt van oktober en noteren dus op het laagste peil sinds de zomer van 2016.

De aanleiding is de arrestatie, op vraag van de Verenigde Staten, van de financieel directeur van de Chinese netwerkgigant Huawei. 

Die blijkt gebeurd te zijn uitgerekend op het moment dat Amerikaanse president Donald Trump op de G20-top in Buenos Aires met zijn Chinese evenknie Xi Jinping een 'wapenstilstand' afsprak in de handelsoorlog. Maar in plaats van te ontspannen, lijkt die handelsoorlog te escaleren in een technologieoorlog tussen de twee wereldmachten. 

Dat scherpt de vrees aan dat 2019 op zijn zachtst gezegd een moeilijk jaar belooft te worden, met de handelsoorlog die steeds meer bedrijven treft, de brexit en een sluimerende Italiaanse crisis. En dat terwijl de Europese economie al aan het vertragen is en de Europese Centrale Bank (ECB) de volgende crisis, na tien jaar continu stimulusbeleid, ingaat met een lege gereedschapskist

Om een idee te geven van het sombere plaatje dat beleggers in de koersen verrekenen: sinds begin oktober is al 23 procent van de beurswaarde van de chemiegroep Solvay in rook opgegaan, zonder dat het bedrijf zelf met een waarschuwing kwam. Er waren wel analisten die, gelet op de conjunctuurvooruitzichten, hun prognoses voor 2019 bijstelden.  

-24%
Een bank achteruit
Europese bankaandelen verloren dit jaar al bijna een kwart van hun waarde, nu de ECB waarschijnlijk tot in 2020 de rente op nul betonneert.

De obligatiebeleggers lijken nu al een Amerikaanse recessie in de koersen te verrekenen en ook de ultralage rentes in Europa wijzen op een bijzonder sombere economische visie. ECB-voorzitter Mario Draghi lijkt zich bewust van de risico's en suggereert nu al dat hij de basisrente mogelijk tot in 2020 op nul zal houden.

Dat is dan weer een schrikbeeld voor de Europese banken, die door het jarenlange nulrentebeleid de rendabiliteit van hun kernmetier - kortlopende deposito's recycleren in langlopende kredieten - aangetast zien. Het gemiddelde Europese bankaandeel verloor dit jaar 24 procent. Alleen de zwaar gehavende autosector doet nog slechter met een verlies van 25 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud