Beurzen schieten 2 procent hoger

©AFP

Een goed jobrapport in de VS. Een dalende olieprijs. En de Britse Conservatieven die alleen kunnen regeren. Een perfecte cocktail voor een sterke beursdag.

De Bel20  gaat net als de andere beursindexen in Europa en de VS vlot hoger. De index herpakt zich daarmee van de opmerkelijke daling van de voorbije weken. Sinds midden april ging er namelijk 8 procent af.

Vandaag lijkt zowat alles mee te zitten voor investeerders. 'De uitkomst van de Britse verkiezingsstrijd zorgt voor een positieve schok', zei een fondsbeheerder. Doordat de Conservatieven van premier Cameron alleen kunnen reageren, valt een groot deel van de onzekerheid over het Britse politieke beleid weg.

De vrees voor een lange regeringsvorming is van de baan. Al bestaat nog steeds het risico dat een referendum over een eventuele 'Brexit' verkeerd uitdraaid. Het pond  en de Britse beursindex springen omhoog. 

Ook vanuit de VS kwam er deze namiddag goed nieuws. De jobmotor slaat er weer aan, zo blijkt uit nieuwe gegevens die in april verzameld zijn. De forse terugval in maart is daarmee al snel vergeten en gecatalogeerd als 'accident de parcours'. Er kwamen vorige maand in de VS 223.000 jobs bij. 'Elk cijfer boven 200.000 signaleert dat het goed gaat.

Maar moest de jobgroei te veel richting 300.000 evolueren, zou al snel sprake zijn van een oververhitting. Kortom, het cijfer vandaag is perfect.' Economen zien in het jobrapport een signaal dat de Federal Reserve ten vroegste pas in september de rente zal optrekken. 'De optie voor een renteverhoging in juni is dood en begraven', klonk het.'

Intussen zijn de langetermijnrentes in Europa opnieuw op de terugweg. En ook de olieprijs  valt voor de tweede dag op rij terug. Enkele oliebedrijven actief in de schalieoliesector, waaronder Chesapeake en Devon Energy, hebben onlangs hun productieprognoses voor 2015 opgetrokken. EOG Resources heeft dan weer laten weten meer naar olie te gaan boren als de olieprijs stabiliseert rond 65 dollar per vat.

Op Euronext Brussel staat Belgacom  in de kijker na sterke kwartaalcijfers. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud