'Beurzen sluiten zou pas echt paniek veroorzaken'

De beurzen sluiten zou een slecht idee zijn. ©AFP

Sommige beleggers roepen op de beurzen tijdelijk te sluiten om de verkoopgolf een halt toe te roepen. Maar experts gaan daar niet mee akkoord.

Ook op onze redactie kwam de voorbije dagen meermaals de vraag van lezers binnen waarom de beurzen niet sluiten. Experts zijn het erover eens dat dat nog meer kwaad zou veroorzaken.

'De beurs is een bron van liquiditeit. Haar taak is is niet om te stijgen, maar om een liquide markt te verzorgen, in eender welke richting', zegt een handelaar. 'De beurs sluiten zou veel spelers van financiering afsluiten en nog veel meer paniek veroorzaken. Je wilt niet opgesloten zitten met een portefeuille effecten die je niet kan verkopen.'

De belangrijke spelers uit de financiële sector willen precies het omgekeerde van een sluiting.
Steven Mnuchin
Amerikaans minister van Financiën

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zei vrijdag dat een sluiting contraproductief zou werken. 'Ik heb net samengezeten met belangrijke spelers uit de financiële sector. Zij willen het omgekeerde van een sluiting. We houden de markten open. Het is een signaal van vertrouwen voor de mensen.'

Beste prijs

Betty Liu, de vicevoorzitster van de New York Stock Exchange, benadrukte dat de beurs een centrale plaats is waar zoveel mogelijk kopers en verkopers bij elkaar komen om de beste prijs op een bepaald ogenblik te vormen. Bij het sluiten van de markt zouden partijen privécontracten sluiten, waardoor de best mogelijke prijs niet langer mogelijk is.

Niet iedereen kan dan de koers waartegen iemand wil kopen of verkopen zien en desnoods een betere prijs bieden. Bovendien ontstaat dan het risico dat de andere partij failliet gaat. Een beursgenoteerde handel sluit dat tegenpartijrisico uit, omdat het geld en de effecten direct worden uitgewisseld.

De hoge volumes hebben geen impact op de performantie van ons handelssysteem Optiq.
Pascal Brabant
woordvoerder Euronext

De marktenzalen en de handelssystemen kunnen de situatie aan, ook al werken veel medewerkers van thuis. 'Geen probleem om alle orders te verwerken', stelt KBC Securities, het grootste beurshuis van het land.

'De hoge volumes hebben geen impact op de performantie van ons handelssysteem Optiq', zegt Pascal Brabant, de woordvoerder van de beursuitbater Euronext. 'We blijven de gebruikelijke handelsuren hanteren.’

Continuïteitsplan

Ook Euroclear, ’s werelds grootste afwikkelaar van internationale effectentransacties met hoofdzetel in Brussel, zegt dat alles naar behoren werkt. ‘We hebben al jaren een sterk continuïteitsplan. Dat helpt’, klinkt het.

In de financieel-economische crisis van 2008 kreeg Euroclear lof omdat het zijn rol als centrale tegenpartij zonder problemen kon blijven spelen, en zo een belangrijke schakel vormde in de liquiditeit van het financiële systeem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud