Advertentie

'Beurzen staan voor vrij commotieloze dag'

Het voormalige beursgebouw in Parijs ©IMAGEGLOBE

De financiële markten zullen de komende 24 à 48 uur rustig blijven na de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, verwacht Erik Joly, de hoofdeconoom van ABN AMRO België.

Een duel tussen Emmanuel Macron en Marine Le Pen was het scenario waar de beurzen het meest op hoopten, omdat ze ervan uitgaan dat Macron vrij gemakkelijk de tweede ronde zal winnen.

'Het is belangrijk te onderstrepen dat het horrorscenario, waarbij Le Pen en Jean-Luc Mélenchon tegenover elkaar zouden komen te staan in de tweede ronde, is afgewend', legt Joly uit. Beide kandidaten hielden er immers een sterk anti-Europees discours op na. Frankrijk kon aldus een nieuwe verstorende factor in Europa zijn geworden, tot grote ergernis van de markten.

Ook een tweede ongewenst duel is vermeden, een tussen Mélenchon en Fillon, merkt Joly op. 'De peilingen wezen uit dat Fillon het dan waarschijnlijk erg moeilijk zou hebben gekregen.'

Ingecalculeerd

Het huidige scenario - Macron versus Le Pen - was volgens de ABN AMRO-econoom al ingecalculeerd in de Europese markten. Het was het scenario waar de beleggers op hoopten. Hij verwacht dan ook weinig animositeit op de beurzen. 'Ik denk dat we morgen een vrij commotieloze dag krijgen', vat Joly het samen. 

Erik Joly ©Frank Toussaint

De rente op het tienjarig Frans staatspapier zal voorts dalen, denkt hij. De Franse rente ging hoger naarmate Mélenchon steeg in de peilingen, maar was vrijdag al wat gemilderd. 'De spread met de Bund (het renteverschil tussen Duitsland en Frankrijk, red.) zal weer vernauwen.'

Ook voor de euro ziet de econoom betrekkelijk weinig verandering.

Pro-Europese koers

Als Macron het in de tweede ronde haalt - wat normaal gesproken het geval zal zijn - zullen de beurzen vrij gerustgesteld zijn. 'Het voornaamste voor de financiële markten is dat hij een pro-Europese koers wil varen.' Ook zijn plannen om fors te investeren in diverse overheidsdiensten, onder meer in openbaar vervoer, en om de vennootschapsbelasting te verlagen kunnen op applaus rekenen. 'Ik sluit niet uit dat onder Macron het herstel van de Franse economie doorzet.'

In het zeer onwaarschijnlijke geval dat Le Pen de tweede ronde zou winnen, zou een schokgolf over de Europese markten rollen en kan ook de euro pluimen laten. Maar zoals gezegd is zo'n scenario bijzonder weinig waarschijnlijk. Joly verwacht dat alle partijen zullen oproepen om in de volgende ronde op Macron te stemmen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud