Beurzen stijgen fors dankzij optimisme over corona

De afzwakking van het coronavirus zet de Europese beurzen stevig in de plus. ©REUTERS

De Europese aandelenmarkten stonden stevig in het groen nu de coronapandemie in een aantal landen lijkt af te zwakken.

Beleggers waren maandag positief gestemd nu het aantal nieuwe coronabesmettingen voorbij zijn piek lijkt te zijn in een aantal zwaar getroffen Europese landen. Een afname van de hevigheid van het virus vergroot de kans dat verschillende Europese economieën over niet al te lange tijd voorzichtig heropend kunnen worden. De beurzen op het oude continent sloten gemiddeld 5 procent hoger. 

Het optimisme is ook terug te zien bij een aantal belangrijke analisten. 'Wij verwachten dat de pandemie begin april zijn hoogtepunt bereikt in Europa', zegt UBS. De Zwitserse zakenbank baseert zich daarbij op verschillende indicatoren zoals het aantal nieuwe besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames. Ook hoofdeconoom Samy Chaar van de Zwitserse private bank Lombard Odier ziet de situatie zichtbaar verbeteren. 'We zien nu dat het aantal infecties stagneert in Azië en Europa, waardoor het debat verschuift van 'hoe controleren we de uitbraak' naar 'hoe herstarten we onze economie'. Dat is een enorme ontwikkeling ten opzichte van enkele weken geleden en heel goed nieuws. In Azië zien we ook dat er ondanks de voorzichtige hervatting van de economische activiteit geen tweede besmettingsgolf is ontstaan.' 

Reisaandelen

Vooral de reisaandelen profiteerden van het beleggersoptimisme. Niet zo vreemd want vooral voor deze aandelen kan het heropstarten van de economie niet snel genoeg beginnen. Om de verspreiding van het virus te stoppen hebben overheden wereldwijd reisverboden opgelegd. Die maatregelen hakken er stevig in bij bedrijven in de reissector. 

Een van de grootste stijgers onder de reisaandelen was Carnival: de cruiseoperator ging 16,50 procent hoger. Ook de Britse vliegtuigmaatschappij easyJet vloog 16,3 procent hoger. Hoe breedgedragen de koerswinsten in deze sector waren laat de kleinste koerswinst zien, want de Britse uitbater van voedingswinkels op vliegvelden en stations SSP Group won 4 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud