Beurzen stijgen ondanks duikvlucht Europese economie

De beurzen gaan hoger na positieve coronacijfers uit Italië. ©REUTERS

De Europese beurzen stijgen fors ondanks de publicatie van een desastreuze graadmeter over het ondernemersvertrouwen. De beleggers hadden een slecht cijfer verwacht, en trekken zich op aan positief nieuws uit Italië en Wuhan.

Het onderzoeksbureau Markit kwam dinsdag met vrij dramatische cijfers: de Europese economie krimpt harder dan tijdens de financiële crisis van 2008. Toch gaan de beurzen op het oude continent gemiddeld 5 procent hoger. De afgelopen weken hadden beleggers al geanticipeerd op een fikse daling van de economische activiteit als gevolg van de quarantainemaatregelen. Dat lijkt een belangrijke verklaring voor waarom de beurzen niet dalen op het nieuws.

Daarnaast kijken de beurzen naar 'positieve' coronacijfers uit Italië, waar het aantal nieuwe besmettingen maandag voor de tweede dag op rij daalde. Ook uit China kwam positief nieuws, want het economische leven in Wuhan - de Chinese stad waar het virus voor het eerst uitbrak - is weer opgestart. Dat ondersteunt het sentiment, omdat de beurzen meer focussen op de toekomst dan op de huidige situatie. En het vooruitzicht op een mogelijke stagnatie van het aantal besmettingen in Italië en het bewijs uit Wuhan dat de economie na een tijd quarantaine weer kan herstarten, bieden beleggers hoop dat dergelijke scenario's ook voor andere landen mogelijk zijn.

Centrale banken

Ook de stimuleringsmaatregelen van de verschillende centrale banken milderen de paniek. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde vorige week aan voor 750 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties te gaan opkopen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) kwam maandag met een ongekend stimuleringspakket. De monetaire autoriteit gaat onbeperkt staatsobligaties opkopen en zal via een aantal andere programma's de kredietstroom naar ondernemingen, de overheden en de gezinnen garanderen. 

Olie, auto's en technologie

In Europa winnen vooral de olie- en gasaandelen stevig terrein met een klim van gemiddeld 9 procent. Het Nederlandse Royal Dutch Shell vliegt 12,5 procent omhoog en het Britse BP stormt 11 procent hoger. De olie-aandelen kregen de afgelopen weken flinke klappen. De sector wordt geplaagd door een lagere vraag als gevolg van de economische schok die het coronavirus in de wereld teweeg brengt. Daarbovenop komt nog eens een flink hoger aanbod, omdat Saoedi-Arabië onlangs besloot de olieproductie stevig op te schroeven na een conflict met Rusland over productiebeperkingen. Door de lagere vraag en het hogere aanbod is de olieprijs deze maand meer dan 40 procent gekelderd. Dinsdag veert de olieprijs op met 3,65 procent. 

Voorts winnen auto's en technologie. De autobedrijven klimmen gemiddeld 6,4 procent en het gemiddelde Europese technologie-aandeel stijgt 6,4 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud