Geen derde winstdag op rij voor Wall Street

Het ruimtevliegtuig van Virgin Galactic. ©EPA

De Amerikaanse beurzen slaagden er donderdag niet in voor de derde dag op rij hoger te sluiten. Beleggers keken reikhalzend uit naar de extra stimulus waarmee Joe Biden zou uitpakken. De chip- en ruimtevaartwaarden waren in trek.

Joe Biden, die volgende week wordt ingezworen als 46ste president van de Verenigde Staten, zou een nieuw stimulusplan ter waarde van 2.000 miljard dollar aankondigen. Het is net als eerdere steunplannen bedoeld om de zware economische gevolgen van de coronapandemie te verzachten.

Dat de Amerikaanse economie het moeilijker krijgt, bleek donderdag uit de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Vorige week steeg het aantal steunaanvragen met 181.000 naar 965.000, de sterkste toename sinds eind maart.

De Amerikaanse beurzen doken kort voor de slotbel in het rood. De Dow Jones verloor 0,2 procent, de S&P500 gaf 0,4 procent prijs. De Nasdaq Composite kon het verlies beperken tot 0,1 procent.

Op de technologiebeurs deden de chipaandelen het goed nadat de Taiwanese chipfabrikant TSMC met beter dan verwachte resultaten voor de dag kwam en voor de komende jaren een flinke groei voorspelde. Applied Materials steeg met 7,9 procent en Qualcomm met 2,2 procent.

Ruimtevaartbedrijven

Bij de sterkste stijgers in New York stonden ook enkele ruimtevaartbedrijven. De aanbieder van commerciële ruimtevluchten Virgin Galactic schoot 19,9 procent omhoog, de satellietfabrikant Maxar Technologies boekte 19,6 procent winst.

De reden voor de koersexplosie? De vermogensbeheerder Ark Invest heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond een aanvraag ingediend om een Space Exploration ETF te lanceren. Ark biedt al zeven actief beheerde ETF’s aan die focussen op disruptieve innovatie zoals genomica of robotica, en wil nu uitbreiden naar de ruimte. Het vlaggenschip Ark Innovation ETF, dat onder meer in Tesla zit, won vorig jaar meer dan 170 procent.

Jaar van herstel

Delta Air Lines leed vorig jaar een verlies van 12,4 miljard dollar. Het negatieve resultaat is volledig te wijten aan de coronacrisis, die de hele luchtvaartsector loodzwaar heeft geraakt. Een jaar eerder boekte de luchtvaartmaatschappij nog 4,8 miljard dollar winst.

Topman Ed Bastian blikt optimistisch vooruit: 2021 wordt een jaar van herstel. Het eerste halfjaar wordt nog moeilijk, maar in de tweede jaarhelft zou Delta weer winstgevend moeten zijn. Het aandeel steeg 2,5 procent.

BlackRock kon geen munt slaan uit zijn beter dan verwachte kwartaalcijfers. ’s Werelds grootste vermogensbeheerder profiteerde ten volle van de hogere activiteit op de financiële markten door de Amerikaanse presidentsverkiezingen en de vaccinrally. In het vierde kwartaal realiseerde BlackRock een aangepaste nettowinst van 10,18 dollar per aandeel. Dat is duidelijk meer dan de 9,14 dollar waar de analisten op rekenden.

Het aandeel verloor niettemin 4,6 procent, wellicht door winstnemingen. BlackRock bereikte woensdag een recordhoogte en had tot dan dit jaar al 8,1 procent gewonnen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud