Bill Ackman stapt in Fannie en Freddie

De Amerikaanse investeerder, Bill Ackman (Foto: Reuters). ©REUTERS

De Amerikaanse investeerder Bill Ackman heeft een belang van bijna 10 procent genomen in de Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac.

De Amerikaanse investeerder Bill Ackman is via zijn investeringsfonds Pershing Square in de Amerikaanse hypotheekverstrekkers gestapt.

Uit documenten van beurswaakhond SEC blijkt dat het fonds op 15 november 115,6 miljoen aandelen van Fannie Mae in handen had. Dat komt overeen met 9,98 procent van het kapitaal.

In Freddie Mac had Ackman vrijdagavond een belang van 9,77 procent. Dat komt overeen met 63,5 miljoen aandelen.

'Ik ben van oordeel dat de aandelen van Fannie Mae en Freddie Mac ondergewaardeerd zijn. Dit is een aantrekkelijke investering', zei Ackman over de transactie.

Tik

De aandelen van de semi-overheidsbedrijven kregen een ferme tik te incasseren door de wereldwijde financiële crisis van vijf jaar geleden en werden een centjesaandeel.

De afgelopen maanden klommen Fannie en Freddie evenwel uit het diepe dal en werden ze weer winstgevend. De kans is dan ook groot dat de waarde van de aandelen weer omhoog schiet.

Ackerman liet al weten zo snel mogelijk met de toplui van de hypotheekverstrekkers te willen overleggen over 'de strategie en de toekomstplannen' voor de bedrijven.

De investeerder staat erom bekend zich graag te mengen met het bestuur van bedrijven waarin hij investeert. Niet zelden dwingt hij wijzigingen in de strategie af.

Recorddividend

Begin november maakte Freddie Mac bekend in december een recorddividend van 30,4 miljard dollar te zullen uitkeren aan de Amerikaanse Schatkist. Meteen heeft het bedrijf dan alle steun terugbetaald die het van de overheid kreeg om het hoofd boven water te houden tijdens de financiële crisis.

Analisten verwachten dat ook Fannie Mae binnenkort zijn openstaande schuld bij de overheid aflost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud