Gates twijfelt aan betrouwbaarheid Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond

Microsoft-stichter Bill Gates. ©REUTERS

'De geneesmiddelenwaakhond FDA valt ten prooi aan een presidentschap dat wetenschap gebruikt voor politieke winst', zegt Microsoft-oprichter Bill Gates.

De oprichter van Microsoft Bill Gates begint twijfels te krijgen bij de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA. De toezichthouder was volgens hem de hoogste autoriteit op het gebied van publieke gezondheid, maar dat is niet meer het geval. Gates heeft ook weinig vertrouwen in het Amerikaanse Instituut voor infectieziekten. Dat zegt hij tijdens een interview met de Amerikaans zakenzender Bloomberg.

De FDA heeft veel geloofwaardigheid verloren.
Bill Gates
Oprichter Microsoft

Volgens Gates zijn beide organisaties ten prooi gevallen aan een presidentschap dat wetenschappelijk onderzoek gebruikt voor politieke winst. Als recent voorbeeld noemt hij de speech van FDA-commissaris Stephen Hahn op een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij de positieve effecten van bloedplasma voor het behandelen van corona overdreef om de volgende de dag op zijn uitspraken terug te komen.

Compleet van de rails

'Je ziet dat als je mensen onder druk zet om optimistische dingen te zeggen, ze compleet van de rails gaan. De FDA is hier veel geloofwaardigheid mee verloren', zegt Gates. Volgens de filantroop is dat een ernstige zaak omdat daarmee het vertrouwen van het publiek in zulke instituten beschadigd wordt. Peilingen laten zien dat de meerderheid van de Amerikanen vreest dat de ontwikkeling van een coronavaccin overhaast gebeurt.

Trump maakt er geen geheim van dat hij de hoop heeft op een vaccin voor de presidentsverkiezingen op 3 november. Vorige week hintte hij erop dat een vaccin al volgende maand goedgekeurd kan worden, waarbij hij zegt dat het 'veilig en effectief' is.

Gates wordt veel gevraagd naar zijn mening over het virus, omdat hij al enkele jaren voor de mogelijke komst van een pandemie waarschuwde. Daarnaast zet zijn Bill & Melinda Gates Foundation veel middelen in om het coronavirus te bestrijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud