Biocartis sluit deal met shorter

Herman Verrelst, de CEO van Biocartis. ©Wim Kempenaers

De specialist in snelle medische diagnoses Biocartis betaalt een premie van 4,3 miljoen euro om een obligatiehouder aan te zetten schulden - ondanks de lage beurskoers - om te zetten in aandelen.

Het diagnosticabedrijf Biocartis lanceerde vorig jaar voor 150 miljoen euro converteerbare obligaties. Die operatie was toen in enkele uren al rond. De obligaties komen op vervaldag in 2024, en de conversieprijs werd vastgeprikt op 12,89 euro. Intussen is het aandeel - door een reeks tegenvallers - ver onder die conversieprijs gezakt.

Toch is er nu een hefboomfonds dat bereid is zijn schulden - 15 miljoen euro - aan die prijs om te zetten in 1,16 miljoen aandelen. Als stimulus betaalt Biocartis die partij 4,3 miljoen euro cash. Beide partijen doen dus wat water bij de wijn.

Korting

De tegenpartij zal de nieuwe aandelen gebruiken om zijn shortpositie - met winst - af te sluiten. Die ging destijds short in aandelen Biocartis als indekking tegen schommelingen in de waarde van de obligatie. Als de converteerbare obligatie 'tweedehands' minder waard wordt door een koersval van de onderliggende aandelen, stijgt de shortpositie in waarde.

De naam van de tegenpartij maakt Biocartis niet bekend, maar volgens de website van de beurswaakhond FSMA is er slechts één aangemelde shorter: Citadel Europe met een shortpositie van 2,27 procent.

We kopen de schulden terug tegen een korting van 35 procent.
Jean-Marc Roelandt
Financieel directeur Biocartis

De deal laat Biocartis toe om zijn schuldpositie 'tegen aantrekkelijke marktvoorwaarden’ af te bouwen. 'We kopen de schulden terug tegen een korting van 35 procent', zegt financieel directeur Jean-Marc Roelandt.

De berekening daarvoor is als volgt. Een: 4,3 miljoen euro cash. En twee: 1,16 miljoen nieuwe aandelen die tegen de slotkoers van vrijdag een waarde hebben van 5,4 miljoen euro. Samen geeft dat 9,7 miljoen euro, of 65 procent van 15 miljoen euro.

Omdat zo'n voorstel alleen aantrekkelijk lijkt voor obligatiehouders met een shortpositie, denkt Biocartis niet dat andere nu massaal aan de deur zullen kloppen. 'Maar mochten er zich nog andere aandienen, zullen we dat zeker bekijken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud