Bitcoin keldert na afhaken Tesla

Elon Musk twitterde de bitcoin woensdagnacht de dieperik in. ©REUTERS

Nog geen twee maanden nadat hij had aangekondigd dat je een Tesla met bitcoins kon kopen, keert topman Elon Musk op zijn stappen terug. Tesla accepteert geen bitcoins meer, omdat heel veel fossiele brandstoffen worden verbruikt bij het 'delven' van de munt.

Musks bericht zond een schokgolf door de belangrijkste cryptobeurzen. Meteen nadat de entrepreneur de koerswijziging van Tesla had aangekondigd op Twitter kelderde de bitcoin met zo'n 15 procent naar 48.000 dollar. Intussen schommelt de virtuele munt opnieuw rond de 50.000 dollar, maar dat is nog steeds ruim 10 procent onder het peil van de dag voordien.

Ook andere virtuele munten krijgen klappen. De ethereum, die eerder deze week nog naar een recordpeil was gestegen, is weer onder 4.000 dollar gedoken. De dogecoin, een munt die Musk eerder ook de hemel had in geprezen, krijgt een tik van meer dan 18 procent.

Begin februari had Musk de bitcoin de hoogte in gekatapulteerd door aan te kondigen dat Tesla 1,5 miljard dollar in de digitale munt had geïnvesteerd. Eind maart volgde de officiële mededeling dat je voortaan een nieuwe Tesla met bitcoins kon betalen.

Nu komt Musk op zijn tellen terug. In een bericht op Twitter laat hij verstaan dat Tesla de mogelijkheid om in bitcoin te betalen voorlopig opschort. Het bedrijf doet dat naar eigen zeggen uit bezorgdheid voor het milieu.

'We maken ons zorgen over het snel stijgende verbruik van fossiele brandstoffen - en vooral steenkool - voor het delven van bitcoins en voor transacties', zegt de Tesla-baas. 'Cryptomunten zijn op veel vlakken een goed idee en we geloven dat ze een veelbelovende toekomst hebben. Maar dat mag niet ten koste van het milieu gaan.'

Toch een lichtpunt voor de bitcoinbelegger: Tesla heeft geen plannen om de bitcoins die het recent kocht van de hand te doen. Musk zegt wel op zoek te gaan naar andere virtuele munten die minder dan 1 procent verbruiken van de energie die nodig is voor een transactie in bitcoin.

Serverparken op steenkoolenergie

Bitcoins kan je op twee manieren verwerven. Je kan ze kopen op een cryptobeurs, maar je kan ze ook 'minen' of delven, door een groep transacties op het netwerk te verifiëren door uiterst moeilijke berekeningen uit te voeren. Heb je de puzzel opgelost, dan word je beloond met een bitcoin. Alleen worden die digitale rekenoefeningen almaar ingewikkelder en heb je almaar meer computerkracht nodig om ze op te lossen. Bitcoinminers hebben voortdurend grotere serverparken nodig, die gigantisch veel energie verbruiken.

149
Stroomverbruik
Volgens een onderzoekscentrum van de Universiteit van Cambridge verbruikt het delven en verhandelen van bitcoins jaarlijks meer dan 149 terawattuur. Dat komt overeen met het energieverbruik van Egypte. Het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in België schommelt rond 85 terawattuur.

Volgens het Centre for Alternative Finance van de Universiteit van Cambridge verbruikt het delven en verhandelen van bitcoins jaarlijks meer dan 149 terawattuur stroom. Dat is bijna evenveel als het jaarlijkse energieverbruik van Egypte. Ter vergelijking: het jaarlijkse elektriciteitsverbruik in België schommelt rond 85 terawattuur.

Musk heeft gelijk dat het overgrote deel van de energie om bitcoins te minen komt van fossiele brandstoffen. Hetzelfde Centre for Alternative Finance schatte vorig jaar dat ongeveer een derde van de bitcoinenergie uit hernieuwbare bronnen zoals zonne- of windenergie of waterkracht komt. Wat de fossiele brandstoffen betreft, zijn stookolie, aardgas en steenkool de belangrijkste energiebron voor het ontginnen van bitcoins.

Waterkracht

Dat een archaïsche bron als steenkool nog altijd zo belangrijk is, heeft alles te maken met China. Dat land huisvest veruit de meeste bitcoinmijnen en neemt bijna 70 procent van de miningactiviteit voor zijn rekening. In sommige provincies kunnen de delvers hun serverparken laten draaien op energie uit waterkracht.

De essentie

  • Nog geen twee maanden nadat Elon Musk had aangekondigd dat je voortaan Tesla's kon kopen met bitcoin, keert de ondernemer zijn kar.
  • Tesla aanvaardt bitcoin niet langer als betaalmiddel, omdat de technologie erachter te veel energie verslindt die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt.
  • Bij het minen van bitcoin en het handelen in de virtuele munt wordt vandaag bijna evenveel energie verbruikt als Egypte op één jaar tijd.
  • Musk komt wel laat tot inzicht: critici merken al jaren op dat bitcoin en andere virtuele munten te veel energie opslorpen.

Maar als het regenseizoen voorbij is, of in sommige drogere regio's, is steenkool de belangrijkste energiebron. Tot voor kort investeerde Peking nog volop in zwaar vervuilende steenkoolcentrales. Hoe afhankelijk de bitcoin is van steenkool, werd eind april nog duidelijk. Toen de provincie Xinjiang met een aantal black-outs geconfronteerd nadat een steenkoolmijn onder water was gelopen, bleek de wereldwijde rekenkracht om bitcoins te minen in een klap met een derde geslonken te zijn.

Kritiek op groene imago

Het energieprobleem beperkt zich trouwens niet alleen tot de bitcoin. Ook sommige andere digitale munten, zoals de ethereum, kunnen ontgonnen worden. Ook daar is enorm veel energie voor nodig. Diginomics, een onderzoeksplatform dat de milieu-impact van nieuwe digitale trends screent, schat dat bij het delven van de ethereum bijna 47 terawattuur wordt verbruikt. Dat is evenveel als de jaarlijkse energieconsumptie van Hongkong.

Blijft de vraag waarom Musk zich pas nu zorgen maakt over het enorme energieverbruik van de bitcoin en co. Het probleem is niet nieuw. Enkele weken voor Tesla besloot bitcoins te kopen, was de Iraanse hoofdstad Teheran in een dikke laag smog gehuld omdat lokale miners een piek in het energieverbruik hadden veroorzaakt.

Bovendien blijft het ironisch dat uitgerekend Musk - die bekend werd als pionier in elektrische wagens - zo verslingerd is aan energieslurpende virtuele munten. Door betalingen in bitcoin onmogelijk te maken - analisten hadden niet verwacht dat veel klanten hun Tesla op die manier zouden kopen - kan Musk die kritiek al een beetje counteren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud