Bitcoin op hoogste punt in zes maanden

De bitcoin stijgt tot boven de 6.000 dollar. ©AFP

Toenemende interesse van institutionele beleggers stuwt de digitale munt.

De bitcoin stijgt vrijdag met 3,5 procent tot 6.295 dollar, het hoogste punt sinds november en een verdubbeling sinds de bodem in december (3.150 dollar). Op weekbasis stevent de munt zelfs af op een winst van 10 procent, al bedraagt de prijs nog altijd maar een derde van de piek in 2017. Toen telden cryptokevers zo'n 19.000 dollar neer voor een bitcoin, waarna de munt crashte.

De toenemende interesse van institutionele beleggers lijkt de munt nieuwe kracht te geven. De Amerikaanse vermogensbeheerder Fidelity zal binnen enkele weken zijn klanten de mogelijkheid bieden digitale munten als de bitcoin te verhandelen. Dat meldt een ingewijde aan het persagentschap Bloomberg. In oktober creëerde het bedrijf al het nieuwe platform Fidelity Digital Assets, waarna het eerder dit jaar startte met een bewaarservice voor bitcoins.

Een recent onderzoek van Fidelity ondersteunt de keuze om meer aandacht te geven aan cryptomunten. Uit een enquête onder 441 institutionele beleggers blijkt dat bijna de helft vindt dat cryptovaluta beleggingswaardig zijn. Daarnaast zegt 46 procent het positief te vinden dat de digimunten min of meer onafhankelijk bewegen tegenover klassieke beleggingen.

Riskant

Voor veel particulieren is beleggen in bitcoins wel nog te riskant. Afgelopen dinsdag stalen hackers nog 7.000 bitcoins (42 miljoen dollar) van Binance. Dat is een van de grootste handelsplatformen voor cryptomunten.

Een ander voorbeeld van digitaal geld dat zomaar in rook opgaat, is het verhaal rond Bitfinex, een van de belangrijkste bitcoinbeurzen. De openbare aanklager van New York beschuldigt het bedrijf ervan dat het een verlies van 850 miljoen dollar aan bitcoins verzwijgt voor zijn klanten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud