BlackRock verdubbelt aanbod duurzame trackers

Een windmolenpark in Nederland. Vooral op het Europese vasteland is er belangstelling in duurzame trackers.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld verdubbelt de komende twee jaar het aantal duurzame trackers tot 150.

'2019 was een erg goed jaar voor de in Europa geregistreerde trackers, want hun activa stegen met 34 procent en overschreden de grens van 1.000 miljard dollar.' Dat zegt Charles Symons, hoofd van iShares Belgiƫ, de dochter van BlackRock die trackers beheert. Trackers of ETF's zijn beursgenoteerde fondsen die doorgaans een aandelen- of obligatie-index of de prijs van een grondstof schaduwen.

Europa maakt een inhaalbeweging op de veel grotere Amerikaanse markt. De activa van alle trackers wereldwijd stegen in 2019 naar 6.300 miljard dollar. Amerikaanse ETF's zijn goed voor zowat twee derde van dat bedrag. Er zijn geen cijfers beschikbaar over de Belgische markt.

De activa van duurzame trackers zijn in 2019 meer dan verdubbeld.
Charles Symons
Hoofd iShares Belgiƫ

De sterk stijgende populariteit van trackers weerspiegelt volgens Symons drie trends. 'De vraag naar duurzame trackers groeide fors, de interesse voor obligatietrackers nam toe en trackers spelen in op megatrends zoals de vergrijzing en de automatisering.' De activa van duurzame trackers zijn in 2019 meer dan verdubbeld.

Licht- en donkergroen

Duurzame trackers verzamelen fondsen waarvan de beleggingen voldoen aan ecologische en sociale normen en criteria van deugdelijk bestuur. Symons: 'Lichtgroene ETF's sluiten alleen bepaalde sectoren uit, zoals de wapenindustrie. Donkergroene fondsen gaan veel verder. Zij sluiten meer beleggingen uit en zetten in op propere energie.'

Symons merkt op dat de belangstelling voor duurzame fondsen tot voor enkele maanden vooral geconcentreerd was op het Europese vasteland. 'Recent zien we ook toenemende interesse in het Verenigd Koninkrijk en de VS.' Om daarop in te spelen is BlackRock van plan zijn aanbod duurzame ETF's de komende twee jaar te verdubbelen tot 150.

BlackRock bekijkt met indexbeheerders als Standard & Poor's (S&P) om duurzame varianten te lanceren van bekende aandelenindexen zoals de S&P500. Die index omvat de 500 grootste Amerikaanse aandelen. Zowel BlackRock als andere beheerders bieden trackers aan die de S&P500-index schaduwen.

De lage kosten zijn een belangrijke reden waarom de populariteit van trackers toeneemt. Een tracker doet minder transacties dan een actief beheerd beleggingsfonds. Daardoor heeft zo'n passief fonds minder kosten en boekt het vaak een hoger rendement. Vooral voor obligatietrackers zijn lagere kosten een troef, omdat het rendement van de meeste obligaties erg laag is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud