BNP illustreert gapende kloof tussen beurs en economie

Zelfs met 'afstandelijke' traders boomde de handel bij banken en beurshuizen tijdens de pandemie. ©Kristof Vadino

Wall Street vs. Main Street, version française. Dat is in een notendop het kwartaalrapport van BNP Paribas.

BNP Paribas , de grootste bank van de eurozone, legde over het tweede kwartaal beter dan verwachte resultaten voor. Dat vooral dankzij een boomende marktenzaal. Die sloeg munt uit de wereldwijd, van het kleinste Belgische aandeel tot Tesla, oververhitte beurshandel tijdens de pandemie.

Het frappantste voorbeeld uit het rapport: de inkomsten uit de handel in obligaties, wisselkoersen en grondstoffen (FICC in het jargon). Die stegen vorig kwartaal met liefst 154 procent, van minder dan 800 miljoen tot meer dan 2 miljard euro. De informatieleverancier Bloomberg becijferde dat bij de grote beurshuizen alleen Morgan Stanley nog meer munt sloeg uit de frenetieke handel.

©BNP Paribas

Dat staat in schril contrast met de provisies voor probleemkredieten. Die verdubbelden bij de grootste bank van de eurozone bijna, van 1,48 naar 2,87 miljard euro.

En dat is natuurlijk een weerspiegeling van de mokerslag die de reële economie door de pandemie incasseerde. Ook voor de Franse economie.

De Franse cijferaars van het Insée rapporteerden vrijdagochtend dat de tweede economie van de eurozone vorig kwartaal bijna 14 procent gekrompen is, een record. Spanje, een van de Europese virusbrandhaarden, registreerde zelfs een krimp van 18,5 procent.

Meteen een illustratie dat de extreme kloof tussen een boomend Wall Street en een zieltogend Main Street in de Verenigde Staten ook een Europese versie heeft.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud