Boeing houdt Dow aan de grond

Boeing-klant Southwest moet in de ban geslagen 737 Max 8-toestellen al maanden in het Californische Victorville parkeren ©REUTERS

Ook Wall Street begint nu als laatste het vertrouwen te verliezen in de vliegtuigbouwer, door de aanslepende problemen met de 737 Max.

Terwijl de meeste brede beursbarometers op Wall Street duidelijke winst lieten zien, bleef de winst voor de Dow Jones   tot een bescheiden 0,2 procent beperkt. De reden ligt bij het invloedrijkste aandeel in de prijsgewogen Dow: Boeing  . De vliegtuigbouwer dook opnieuw 3,8 procent lager naar 331 dollar en noteert nu ruim 100 dollar of 25 procent onder de recordkoers van een half jaar geleden. 

Toen Boeing dit voorjaar één van zijn werkpaarden, de 737 Max, aan de grond moest zetten na twee dodelijke crashes op korte tijd, leken analisten dit nog als een tijdelijke tegenslag te beschouwen. Daar komt nu verandering in. De New York Times schreef vrijdag dat een piloot al in 2016 ernstige bezwaren uitte over de werking van een nieuwe computergestuurd systeem, MCAS. Het was die software die de twee crashes veroorzaakte. Maandenlang had Boeing nochtans volgehouden dat het niet op de hoogte was van de problemen met MCAS. 

En nu is ook voor Wall Street de maat vol. 'We kunnen het aandeel niet langer verdedigen na de recente onthullingen, die het risicoprofiel voor aandeelhouders fors verhogen', zegt Credit Suisse-analist Robert Spingarn. Hij haalt Boeing van de kooplijst en knipt het koersdoel bij van 416 naar 323 dollar. De analist vreest voor reputatieschade, die ook het vertrouwen in andere producten van de vliegtuigbouwer kan ondermijnen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud