Wall Street: Trump verpest feestje

Boeing 737 MAX-toestellen op een van de parkings in Seattle ©EPA

Na een drie dagen durende sterke rally lasten de Amerikaanse beurzen donderdag een pauze in. Trump haalde Twitter en Facebook onderuit en deed de indexwinsten wegsmelten.

Naast de oplopende spanning tussen de VS en China – wegens de hardere greep van Peking op Hongkong – kregen beleggers donderdag ook een portie macro-economische data te verwerken. Het voornaamste cijfer waren wellicht de nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering.

Het aantal daalde tot 2,1 miljoen, maar lag wel voor de tiende week op rij boven 2 miljoen. Anderzijds is het totale aantal werklozen dat een uitkering krijgt, wel gedaald van 24,9 tot 21 miljoen. Een aanwijzing dat bedrijven weer mensen in dienst beginnen nemen. Economen vrezen echter voor een tweede ronde van ontslagen naarmate de impact van de coronacrisis doorsijpelt en bedrijven inkrimpen of besparen.

De Amerikaanse beurzen gingen aanvankelijk hoger, maar de trend keerde in het slotuur nadat president Trump zei dat hij maatregelen zou treffen tegen socialemediabedrijven en vrijdag een nieuwsconferentie over China zou geven. De Dow Jones sloot 0,6 procent lager, de S&P500 zakte 0,2 procent en de Nasdaq 0,5 procent.

De Dow Jones werd het grootste deel van de handelsdag ondersteund door Boeing . De Amerikaanse vliegtuigbouwer heeft de productie van de 737 MAX hervat, weliswaar tegen een laag tempo. Daarbij gaat speciale aandacht naar verbetering van de kwaliteit en stroomlijning van het bouwproces.

MAX

Boeing stopte in januari met de bouw van MAX in zijn fabriek in de buurt van Seattle. Wereldwijd staan alle Boeings 737 MAX sinds maart 2019 aan de grond na twee fatale crashes kort na het opstijgen. Voorlopig worden geen toestellen opgeleverd en alle parkings van Boeing stonden vol.

Het vliegverbod was een zware tegenvaller voor Boeing, aangezien de 737 zijn best verkopende toestel is. Het besmeurde ook de reputatie van de Amerikaanse vliegtuigconstructeur. Het is nog steeds onduidelijk wanneer de MAX weer mag vliegen. Bovendien is de vliegtuigmarkt volledig veranderd door de coronapandemie. Maatschappijen die eerder om nieuwe toestellen vroegen, stellen de levering nu uit.

Toch werd de hervatting van de MAX-productie positief onthaald. De winst van Boeing ging grotendeels verloren tegen de slotbel en het aandeel sloot amper 0,2 procent in de plus.

Trump en Twitter

Facebook en Twitter kregen klappen. President Donald Trump dreigde er woensdag mee socialemediaplatformen streng te reguleren of zelfs af te sluiten als ze volgens hem te veel gekant zijn tegen conservatieve meningen. Die reactie vloeit voort uit het besluit van Twitter eerder deze week om twee tweets van Trump te labelen als mogelijke misinformatie. Donderdag gaf Trump te verstaan dat hij zijn dreigement ten uitvoer zou brengen.

Facebook verloor 1,6 procent, Twitter zakte 4,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud