Advertentie
Advertentie

Boëls halen Henex van de beurs

Het hoofdkantoor van Sofina in Brussel, het zenuwcentrum van de familie Boël

De leegloop van de Brusselse beurs duurt voort: de familie Boël haalt haar topholding Henex van de beurs.

De financiële spilholding van de familie Boël, de Union Financière Boël (UFB), lanceert een overnamebod op Henex, de holding die in de cascadestructuur op haar beurt de belangrijkste operationele holding Sofina controleert.

UFB biedt 63,50 euro per aandeel Henex. Dat is een premie van 26 procent op de jongste beurskoers van Henex, 50,20 euro. De biedkoers is in lijn met de intrinsieke waarde van 63,95 euro die KBC Securities op het aandeel plakt. Het prijskaartje van het bod bedraagt in totaal 390 miljoen euro. Het is daarmee (voorlopig) de tiende grootste Belgische overnamedeal van het jaar.

Uit wat bestaat Henex?

  • Sofina (48%)
  • Danone (40%)
  • Cash (3,8%)
  • SES (3,6%)
  • Eigen aandelen (2,9%)
  • Rest (1,7%)

Het gros van de portefeuille van Henex bestaat uit de participaties in Sofina - goed voor 48 procent van de portefeuille - en de Franse voedingsreus Danone (40%).

De Boëls zijn al decennia een belangrijke aandeelhouder van het Franse voedingsconcern. Dat is een erfenis van de verkoop van hun Belgische glasbelangen (o.m. Glaverbel) aan de Franse branchegenoot Boussois-Souchon-Neuvesel (BSN), dat na de fusie met zuivelspecialist Gervais besloot onder de naam Danone volledig op voeding te focussen en zijn industriële tak verkocht.

Hoofdaandeelhouder

De familie Boël heeft nu al via UFB, SPI - een andere topholding - en Sofina zelf 55,3 procent van Henex in handen. De jongste tijd kocht Henex gretig eigen aandelen in, wat de speculatie op een uitkoopbod aanwakkerde. Analisten verwezen ook naar het feit dat de regering volgend jaar de roerende voorheffing op de liquidatiebonus verhoogt als een factor die de Boëls ertoe kon aanzetten sneller hun cascadestructuur te vereenvoudigen.

De structuur van de Boël-groep vóór het bod (bron: KBC Securities):

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud