Bolero-beleggingsassistent Matti moet onervaren belegger verleiden

Bolero lanceert beleggingassistent Matti. ©CREDIT: Lieven Van Assche

De onlinebroker van KBC wil met de beleggingsassistent Matti de drempel voor beleggingen op de beurs verlagen.

De meerderheid van de Belgen beseft dat beleggen meer opbrengt dan sparen, maar toch parkeren landgenoten meer dan 280 miljard euro op spaarboekjes. Veel beleggers staan terughoudend tegenover de beurs omdat ze beleggen complex, risicovol en tijdrovend vinden.

'Mensen zien door de bomen het bos niet meer. Wij willen beleggen op de beurs demystifiëren en democratiseren', zegt Werner Eetezonne, CEO van Bolero. 'Voor sommige mensen is de drempel om te beleggen nog te hoog.'

De beleggingsassistent Matti is een webplatform dat op basis van het risicoprofiel en de voorkeuren van de klant automatisch een portefeuille van minstens zeven aandelen- en/of obligatietrackers  samenstelt. Trackers of ETF's zijn beursgenoteerde beleggingsfondsen die doorgaans een bepaalde index schaduwen. Matti biedt 50 trackers aan van zeven emittenten, waaronder iShares en UBS.

Tienduizenden combinaties

Het algoritme achter Matti is uitgewerkt door experten van KBC en is gebaseerd op de modern portfolio theorie van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz.

De belegger kan een voorkeur aangeven voor bepaalde soorten activa, sectoren, regio's en thema's, zoals technologie of duurzaamheid. Eetezonne: 'Er zijn tienduizenden verschillende portefeuilles mogelijk.' Het algoritme achter Matti is uitgewerkt door experten van KBC en is gebaseerd op de modern portfolio theorie van Nobelprijswinnaar Harry Markowitz.

De beleggingsassistent peilt in de vragenlijst ook naar de kennis van beleggers. 'Een klant moet weten dat hij investeert in ETF's', zegt Steven Van de Sype, commercieel directeur van Bolero. 'Als iemand onvoldoende kennis heeft, wordt zijn toegang geblokkeerd.'

Als de volatiliteit van de markten verandert, krijgt de klant van Matti een seintje dat de portefeuille afwijkt van het risicoprofiel en een advies om de portefeuille te optimaliseren. De klant is niet verplicht dat advies te volgen.

Kosten

De doelgroep van Matti zijn 35- tot 55-jarigen, die weinig tijd hebben, kostenbewust zijn en graag de controle behouden.

De doelgroep van Matti zijn 35- tot 55-jarigen, die weinig tijd hebben, kostenbewust zijn, enige financiële en digitale kennis hebben en graag de controle behouden. Bolero richt zich niet alleen op eigen klanten en klanten van KBC. Niet-klanten hebben toegang via de inlogapp Itsme. Matti is niet bedoeld voor spaarders die geen enkel risico willen lopen.

Het minimumbedrag van de belegging bedraagt 1.000 euro. De jaarlijkse kosten bedragen 1,21 procent inclusief btw van het belegde bedrag. Daar boven op komen bij transacties de beurstaksen. Er zijn geen instap- of uitstapkosten.

Met Matti bouwt Bolero een derde poot uit. De twee andere activiteiten zijn de 'execution only'-uitvoering van beursorders voor ervaren beleggers en Bolero Crowdfunding.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud