Bondsdag geeft ECB rugdekking voor stimulusbeleid

Met de parlementaire zegen voor de ECB geeft kanselier Angela Merkel opnieuw aan dat het haar menens is het Europese project overeind te houden ©EPA

Het Duitse parlement haalt de ontsteker uit de granaat die de Duitse opperrechters afvuurden en gunt zo de Europese Centrale Bank (ECB) én de belegger een zo rustig mogelijke zomer.

Verhältnismäßig. Zelden zal een mooi Duits woord aanleiding gegeven hebben voor zoveel opluchting. Donderdagavond oordeelde de Bondsdag, het Duitse parlement, dat het crisisbeleid van de ECB 'in proportie' staat tot de doelstelling van de centraal bankiers.

Die parlementaire rugdekking was nodig nadat de Duitse opperrechters in mei een granaat hadden afgevuurd op de ECB. 'Karlsruhe' oordeelde dat Frankfurt onvoldoende uitgelegd had dat haar stimulusbeleid in proportie stond met de enige doelstelling, namelijk prijsstabiliteit.

In het vizier stond één onderdeel van de lettersoep aan crisismaatregelen: de bulkinkopen van overheidsschulden (PSPP) die toenmalig voorzitter Mario Draghi in 2015 opgestart had. De ECB kocht onder het PSPP tot 2.600 miljard euro overheidspapier op in een uiteindelijk weinig succesvolle poging de inflatie in de richting van de doelstelling op te krikken.

Het oordeel sloeg dus niet op de massale extra stimulus - 1.350 miljard euro - die huidig voorzitster Christine Lagarde dit jaar in de steigers zette om de impact van de coronacrisis te milderen. Maar niettemin zweefde Karlsruhe als een donderwolk boven de eurozone: zonder politieke rugdekking in Berlijn dreigde de ECB, al jaren de eenzame crisisbestrijder in de eurozone, vleugellam te worden.

Rugdekking

Die rugdekking is er nu. Naast de regerende christendemocraten van kanselier Angela Merkel en de sociaaldemocratische coalitiepartner toonden ook de groenen en de liberale FDP zich tevreden over de uitleg van de ECB. Meteen is alvast één factor van onzekerheid op de financiële markten deze zomer weggenomen.

De ECB-bestuurders verschillen van mening over de flexibiliteit van het aankoopprogramma van obligaties.
Bloomberg

De stemming is al een tweede fors signaal op korte tijd dat het Merkel menens is om het Europese project op de rails te houden. Het eerste was het Europese herstelplan van 500 miljard dat Merkel eind mei samen met de Franse president Emmanuel Macron ontvouwde. 'Een grote stap', omschreef oud ECB-directeur Peter Praet die stap.

Als er toch onrust ontstaat zou die wel eens van de ECB zelf kunnen komen. Er dreigt een meningsverschil over de verdeling van de obligatieaankopen per land, meldde het persbureau Bloomberg. De Duitse ECB-bestuurder Jens Weidmann vindt dat de aankopen niet teveel mogen afwijken van de officiële verdeelsleutel. De Franse bestuurder François Villeroy de Galhau bepleit maximale flexibiliteit. De ECB kocht de jongste maanden relatief veel Italiaans overheidspapier om de Italiaanse rente te drukken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud