Brentolie gaat boven 40 dollar

Het logo van OPEC achter een 3D geprinte jaknikker. ©REUTERS

Handelaars rekenen erop dat de historische productiebeperking van de OPEC+ met minstens één maand wordt verlengd.

De prijs van een vat Brentolie stijgt woensdagmorgen met 1,4 procent naar 40,12 dollar. De rally van de olieprijs ondersteunt de beurshausse. Handelaars speculeren op een nakende verlenging van een productiebeperking door het kartel OPEC+, zeg maar de OPEC en enkele bondgenoten zoals Rusland. 

Op 12 april - toen de olievraag was ingestort als gevolg van de coronapandemie - besloot de OPEC+ de dagproductie met 9,7 miljoen vaten te verlagen in mei en in juni, een historische deal. De bedoeling was die verlaging in juli af te bouwen tot minus 7,7 miljoen vaten, gevolgd door een bijkomende afbouw van de productiebeperking begin 2021. 

Volgens bronnen bij de nieuwsdienst Bloomberg zouden de OPEC en Rusland het erover eens zijn de productiebeperking met alvast een maand te verlengen. Het voorstel van Saoedi-Arabië, de invloedrijkste stem in de OPEC, was een verlenging met een tot drie maanden. Tot vorige week verklaarde Rusland geen voorstander te zijn van een aanpassing van het productieplan.

Dilemma

De OPEC staat voor een dilemma. Enerzijds leidt de wereldwijde versoepeling van de quarantainemaatregelen tot een schuchter herstel van de vraag naar olie. Anderzijds is dat herstel onzeker. Vooral de angst voor de impact van een tweede golf van Covid-19-besmettingen speelt volop.

Het is nog steeds onduidelijk wanneer de OPEC+ (virtueel) samenkomt. De bijeenkomst was normaal voorzien voor 9 en 10 juni, maar zou worden vervroegd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud