Advertentie

Brits centraal bankier: 'Een inflatie van 5 procent? Dat wringt'

De Bank of England zal zo goed als zeker als eerste grote westerse centrale bank de rente verhogen om de inflatie in te tomen. ©REUTERS

De nieuwe hoofdeconoom van de Bank of England onderstreept met een knipoog naar de Duitse Bundesbank dat er mogelijk al volgende maand een renteverhoging komt.

Handelaars in de Londense City kunnen het best donderdag 4 november rood omcirkelen in hun agenda. Volgens Huw Pill, de nieuwe hoofdeconoom van de Britse centrale bank, is de vergadering van die datum 'live'. Dat is jargon voor 'een dubbeltje op zijn kant'.

In zijn eerste grote interview met de bijbel van de City, de zakenkrant Financial Times, onderstreept Pill dat hij wakker ligt van de oplopende inflatie. 'Laat me zeggen dat het me niet zou verbazen als de inflatie naar 5 procent stijgt. En dat wringt voor een centrale bank met een inflatiedoelstelling van 2 procent.'

Net als andere landen kampt ook het Verenigd Koninkrijk met een inflatieopstoot nu wereldwijd het sterke vraagherstel botst op logistieke flessenhalzen, van grondstoffen over energie tot personeel. Centraal bankiers zijn beducht voor een lange opstoot van inflatie, de facto een regressieve taks die het armste deel van de bevolking het hardst treft.

De Nederlands-Britse consumptiereus Unilever waarschuwde gisteren nog dat hij de prijzen afgelopen zomer dik 4 procent verhoogde om die kosteninflatie te counteren. Lees: de factuur wordt doorgeschoven naar de consument. Zo'n inflatieopstoot dreigt endemisch te worden naarmate werknemers hogere looneisen stellen om het duurdere leven te betalen, wat potentieel een loon-prijsspiraal op gang brengt.

Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de essentie van een centrale bank het verzekeren van stabiele prijzen is.
Huw Pill
Bank of England-hoofdeconoom

Pill volgt Andy Haldane op, een van de origineelste denkers onder 's werelds centraal bankiers. Haldane stond te boek als een 'havik', een centraal bankier die de strijd tegen inflatie centraal zet, en Pill doet in zijn eerste grote 'optreden' duidelijk moeite zijn credentials op dat vlak kracht bij te zetten.

Na 13 jaar allerhande crisissen bestrijden met steeds meer stimulus en steeds lagere rentes, is het voor Pill tijd de kerntaak weer onder ogen te krijgen: prijsstabiliteit. 'Ik ben er altijd van overtuigd geweest dat de essentie van een centrale bank het verzekeren van stabiele prijzen is.'

Pill merkt op dat hij bij zijn doortocht bij de Europese Centrale Bank - van 1998 tot 2011 - Otmar Issing - 'professor Issing' zegt hij zelf - als mentor had. Issing was de eerste hoofdeconoom bij de ECB en de archetypische 'Bundesbankier', een centraal bankier met een nultolerantie voor inflatie.

'Als ik hier nog maar een tiende lever van wat Issing de Bundesbank en de ECB bijgebracht heeft, zal ik mij misschien niet overal populair gemaakt hebben maar wel trots zijn', zegt Pill. Uitgerekend deze week nam de voorzitter van de Bundesbank verrassend ontslag. Jens Weidmann was naar verluidt steeds meer gefrustreerd dat hij in de woestijn aan het prediken was met zijn waarschuwingen over inflatie. De ECB blijft gefocust op stimulus.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud