Brits pond slaat munt uit rentespeculatie

Mark Carney, gouverneur van de Bank of England ©REUTERS

De verrassend sterke Britse economie voedt de speculatie dat de Britse centrale bank sneller dan verwacht de rente verhoogt, mogelijk dit jaar nog. Dat stuwt het Brits pond hoger.

De Britten zijn weer als vanouds een natie van shoppers. Dat leren de jongste data van de Britse statistische dienst. De Britse kleinhandelsverkopen stegen in april jaar op jaar 6,9 procent. Dat is de sterkste klim in net geen tien jaar en meteen een bewijs dat de Britse economie na veel valse lentes nu echt wel de zware financiële crisis van 2008/2009 verteerd lijkt te hebben.

UK retail sales in April up by 6.9% y/y (strongest since May 2004 ), +1.3% m/m.— Markit Economics (@MarkitEconomics) 21 mei 2014

Meteen stijgt de speculatie dat de Bank of England, de Britse centrale bank, de rente binnenkort zal optrekken. De Bank of England zou de eerste westerse centrale bank zijn die komaf maakt met het de facto collectief nulrentebeleid sinds 2009.

De Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijven immers angstvallig vasthouden aan een nulrentebeleid. Dat voerden ze, net als de BoE, in 2009 in omdat de 'economische omgeving nog geruime tijd een extreem soepel beleid rechtvaardigt'.

Opmars

De voorbije maanden is het Verenigd Koninkrijk op economisch vlak aan een opmars bezig. De werkloosheid zakte in april onder de symbolische grens van 7 procent en de inflatie benaderde de gewenste waarde van 2 procent, waardoor de Britse economie dé revelatie van 2014 lijkt te worden. Nu stijgen dus ook de gezinsuitgaven.

Het Verenigd Koninkrijk oogt op het eerste zicht dus geen nood meer te hebben aan een extreem lage rente. Bovendien zou een hoger rendement de vastgoedzeepbel kunnen afremmen. Een hogere basisrente zou immers ook doorsijpelen in hoge hypotheekrentes en dus een iets lagere vraag naar huizen. De voorzitter van de BoE noemt de hoge vastgoedprijzen, vooral dan in boomende regio's zoals Londen en het zuidoosten van Engeland, immers de grootste dreiging voor economisch herstel.

Mark Carney: rising house prices pose biggest risk to recovery http://t.co/VeUGrmVPBV— The Guardian (@guardian) 18 mei 2014

De vooruitzichten van een hogere Britse rente joegen het Brits pond de hoogte in. De euro zakte dinsdag tot het laagste peil in 18 maanden tegenover het Britse pond. Eén euro is nu nog iets meer dan 0,81 pond waard.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud