Britse centrale bank begint stimulus af te bouwen

Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank. ©AFP

De Bank of England is optimistisch over de economische vooruitzichten en verlaagt haar wekelijkse obligatieaankopen.

Een eerste bescheiden stap naar een normalisering van het monetair beleid. Dat is de beslissing van de Britse centrale bank om haar obligatieaankopen te verminderen van 4,4 naar 3,4 miljard pond per week. De totale enveloppe voor obligatieaankopen blijft 895 miljard pond (1.030 miljard euro). De aankopen hebben als doel de langetermijnrente te drukken en de economie meer zuurstof te geven.

De vooruitzichten voor de Britse economie zijn sterk verbeterd.

De economische vooruitzichten zijn de jongste drie maanden verbeterd, signaleert de centrale bank. Ze merkt op dat de Britse economie in het eerste kwartaal minder is gekrompen dan verwacht. De snelle vaccinatiecampagne, de versoepeling van de beperkende maatregelen en de verlenging van de steunmaatregelen door de regering maken de weg vrij voor een forse economische heropleving vanaf het tweede kwartaal.

De essentie

  • De Britse centrale bank vertraagt haar obligatieaankopen.
  • Dat is een eerste kleine stap naar een normalisering van het monetair beleid.
  • De vooruitzichten voor de Britse economie zijn sterk verbeterd.
  • De Bank of England is een van de eerste centrale banken die de stimulus begint af te bouwen.

De Bank of England verhoogt haar groeiprognose voor 2021 van 5 naar 7,25 procent. Ze verwacht dat de economische activiteit in het vierde kwartaal weer het niveau van net voor de pandemie bereikt. Dat is een kwartaal vroeger dan de centrale bank in februari had voorspeld. De werkloosheidsgraad zal slechts stijgen naar 5,4 procent in plaats van de eerder verwachte 7,8 procent.

Eerste prik

In het Verenigd Koninkrijk heeft al 51 procent van de bevolking minstens een eerste prik gekregen, tegenover 26 procent in de Europese Unie. Cafés en restaurants mogen vanaf 17 mei weer binnen klanten ontvangen en op 21 juni wordt de economie volledig heropend.

In het Verenigd Koninkrijk heeft al 51 procent van de bevolking minstens een eerste prik gekregen, tegenover 26 procent in de Europese Unie.

Het pond reageerde eerst wispelturig op de beslissingen van de centrale bank en noteerde uiteindelijk wat lager. De Britse tienjaarsrente steeg eerst, maar viel daarna terug.

In het nieuwe, lagere tempo van aankopen zal de obligatieportefeuille eind dit jaar het streefdoel van 895 miljard pond bereiken. Hoofdeconoom Andrew Haldane pleitte als enige van de negen bestuurders voor een verlaging van de enveloppe. 'Er zijn aanwijzingen dat de economie snel groeit', zegt hij. Haldane kondigde in april aan dat hij later dit jaar opstapt.

De Bank of England zegt dat haar 'operationele beslissing' niet mag worden geïnterpreteerd als een verstrakking van het monetair beleid. Ze merkt op dat de totale enveloppe voor de aankoop van staats- en bedrijfsobligaties niet verandert.

Strakker geldbeleid

Er komt geen verstrakking van het monetair beleid tot er een 'duidelijk bewijs' is van een heropleving, zegt gouverneur Andrew Bailey. ING-econoom James Smith verwacht dat de Britse centrale bank vanaf 2023 haar obligatieportefeuille zal inkrimpen en de rente verhogen.

De Bank of England is een van de eerste centrale banken die de stimulus begint te verminderen.

De Bank of England is een van de eerste centrale banken die de massale stimulus begint te verminderen. De Canadese centrale bank verlaagde al twee keer haar obligatieaankopen. De Europese Centrale Bank (ECB) daarentegen koopt sinds maart meer obligaties om de stijging van de langetermijnrente af te remmen. Ze beslist op 10 juni of ze het tempo van de obligatieaankopen weer verlaagt naar het tempo van begin dit jaar.

Renteverhogingen zijn nog niet aan de orde, maar komen toch een stapje dichterbij. De Noorse centrale bank herhaalde donderdag dat ze wellicht in het tweede halfjaar de rente zal optrekken. De Amerikaanse en Britse centrale banken zullen volgens economen nog minstens een jaar wachten en de ECB nog langer.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud