Britse centrale bank breidt opkoopprogramma uit

De Britse centrale bank breidt haar opkoopprogramma uit. ©REUTERS

De Bank of England geeft de Britse economie nog meer steun om de coronacrisis te boven te komen.

De Britse centrale bank verhoogt haar opkoopprogramma voor obligaties met 100 miljard naar 745 miljard pond (840 miljard euro). Dat laat ze weten in een persbericht. De monetaire autoriteit wil met de uitbreiding van het programma de economie van het VK meer steun bieden. De Bank of England laat de rente op 0,1 procent staan.

2%
Inflatie
De Britse centrale bank streeft een inflatie van 2 procent na.

De woensdag gepubliceerde inflatiecijfers verhoogden de druk om meer stimulus te lanceren. De inflatie zakte in mei naar 0,5 procent, terwijl de centrale bank 2 procent inflatie nastreeft. Er was dan ook een ruime meerderheid (8 tegen 1) om het aankoopprogramma met 100 miljard uit te breiden.

Centrale banken wereldwijd kopen massaal staats- en bedrijfsobligaties op om een soepele kredietverlening in de economie te garanderen. Door de quarantainemaatregelen moesten fabrieken en winkels sluiten, waardoor ze een ongekende hoeveelheid inkomsten misliepen. Omdat de vaste kosten vaak doorliepen, kwamen veel ondernemingen in de liquiditeitsproblemen, waardoor ze grote nood hadden aan financiering. Zelfs nu de quarantainemaatregelen langzaamaan teruggedraaid worden blijft liquiditeit een probleem.

Negatieve rentes

In het persbericht spreekt de centrale bank nog niet over een mogelijke negatieve beleidsrente. Volgens economen is het onwaarschijnlijk dat de Bank of England de Europese Centrale Bank (ECB) daarin navolgt. Maar de Belgisch-Britse bestuurder Gertjan Vlieghe zei in een recent interview met De Tijd dat hij een negatieve rente niet uitsluit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud