Britse centrale bank stopt schatkist rechtstreeks geld toe

Andrew Bailey, de gouverneur van de Britse centrale bank. ©Photo News

De beslissing van de Bank of England om rechtstreeks geld te lenen aan de schatkist geeft de Britse regering ruimte om snel meer geld uit te geven zonder dat ze eerst obligaties moet uitgeven.

Tijdelijke geldcreatie door de centrale bank om rechtstreeks overheidsuitgaven te betalen is geen taboe in het Verenigd Koninkrijk. De Britse regering heeft donderdag aangekondigd dat ze voortaan voor een relatief korte periode dieper in het rood kan gaan op haar zichtrekening bij de centrale bank. Dat komt erop neer dat de centrale bank bereid is meer vers geld te drukken en over te maken aan de schatkist.

Dit is een tijdelijke maatregel.
Britse schatkist en centrale bank

'Dit is een tijdelijke uitbreiding van de ways and means facility', zeggen de schatkist en centrale bank in een mededeling. 'De maatregel biedt de regering extra financiering op korte termijn om haar kasbeheer te optimaliseren en de goede werking van de markten te waarborgen.'

De twee instellingen beklemtonen dat de Britse regering zich vooral blijft financieren via de financiële markten. 'Elk gebruik van de faciliteit is tijdelijk en voor een korte periode. De faciliteit bestond al en elke opname van geld moet zo snel mogelijk worden terugbetaald voor het einde van het jaar.'

Vele miljarden

De mededeling vermeldt geen bedragen, maar volgens de Britse krant Financial Times gaat het om vele miljarden. Normaal mag de schatkist 400 miljoen ontlenen bij de centrale bank, maar tijdens de financiële crisis van 2008-09 nam zij gedurende enkele weken 20 miljard op.

De coronacrisis heeft wereldwijd de economische activiteit fors doen dalen en de begrotingstekorten sterk doen stijgen. De regeringen hebben snel veel geld nodig om de impact van de crisis op de economie te beperken.

De beslissing doet de vraag rijzen of dit monetaire financiering is, met andere woorden geldcreatie door de centrale bank om overheidsuitgaven te financieren. Sommige economen vinden van wel. De centrale bank denkt daar wellicht anders over. Andrew Bailey, de gouverneur van de Bank of England, zei zondag dat hij tegen monetaire financiering is. Hij verwees naar de hyperinflatie in Duitsland in de jaren 20 en later in Zimbabwe.

In de eurozone is monetaire financiering verboden door het Verdrag van Maastricht. De Europese Centrale Bank (ECB) kan geen staatsobligaties kopen bij de uitgifte op de primaire markt. Na de uitgifte kan de ECB wel op de secundaire markt obligaties aankopen. Ze betaalt dan de verkoper van de obligaties en dat is niet meer de overheid maar een belegger. De ECB zal in 2020 voor meer dan 1.000 miljard euro staatsobligaties en ander schuldpapier aankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud