Britse centrale bank zet zich schrap voor harde brexit

Het hoofdkwartier van de Bank of England in Londen. ©AFP

Economen verwachten dat de Bank of England op termijn opnieuw met stimulus op de proppen komt nu in het VK een turbulent einde van 2020 dreigt.

De Britse centrale bank (BoE) komt donderdag met haar rentebesluit. Economen verwachten niet dat de monetaire autoriteit meteen tot actie overgaat, maar ze verwachten wel dat de BoE de funderingen legt voor stimulus later dit jaar.

Die stimulus lijkt geen overbodige luxe, alleen al als naar het inflatiecijfer van woensdag wordt gekeken. De inflatie daalde van 1 procent in juli naar 0,2 procent in augustus. Dat is bijzonder laag en ook ver beneden het inflatiedoel van de centrale bank van 2 procent per jaar.

Maar ook in bredere zin is het geloof in een Brits herstel aan het afbrokkelen, nu er een turbulent einde van 2020 wacht. Onlangs keurde het Britse parlement een omstreden brexitwet goed. Daarmee geeft het zichzelf de toelating om terug te komen op de brexitdeal die het begin dit jaar met de Europese Unie sloot, ook al is dat in strijd met het internationaal recht. Daardoor dreigt opnieuw een harde brexit.

Nieuwe restricties

Daarnaast heeft het VK te maken met een stijgend aantal coronabesmettingen, zodat de overheid nieuwe restricties oplegt. Combineer dat met een toenemend jobverlies en je begrijpt waarom economen denken dat de BoE later dit jaar met nieuwe stimulus komt. Ze verwachten dat de monetaire autoriteit het opkoopprogramma voor obligaties met 50 miljard pond uitbreidt. Dat komt boven op het huidige programma dat een omvang van 745 miljard pond heeft.

Ook lijkt een nieuwe renteverlaging niet onmogelijk. Economen van Bank of America en Morgan Stanley verwachten dat de beleidsrente tot -0,5 procent kan dalen als de Britten geen deal met de EU kunnen sluiten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud