Advertentie
Advertentie

Britse centrale bankier timmert nulrente vast

Mark Carney (foto: Bloomberg) ©Bloomberg

De Britse centrale bank belooft de rente nog minstens tot 2016 op een diepterecord te houden. Met die opmerkelijke belofte praatte de Canadees Mark Carney even het pond stevig onderuit.

Mark Carney heeft zijn eerst 'optreden' aan het hoofd van de Bank of England niet gemist. De Canadees, die deze zomer Mervyn King opvolgde aan het hoofd van de 319 jaar oude centrale bank, belooft de rente minstens tot 2016 op het huidige diepterecord van 0,5 procent te houden. Dat is het laagste peil sinds 1694 (grafiek onderaan).

'We verhogen de rente niet tot de werkloosheidsgraad onder de 7 procent zakt. En zolang dat niet het geval is behoort extra stimulus tot de mogelijkheden', liet Carney in de meest opgemerkte passage van zijn toespraak weten (zie illustratie).

Op dit ogenblik is 7,8 procent van de Britten werkloos. In haar eigen inflatierapport zegt de centrale bank niet te verwachten dat de werkloosheidsgraad voor 2016 onder de grens van 7 procent valt, zodat Carney zeker tot dan de rente op bijna nul betonneert.

Die boodschap lichtte het Brits pond even een voetje. De euro schoot in geen tijd van 86,7 naar 87,3 pence. Tegenover de Amerikaanse munt tuimelde het pond ruim een cent naar 1,521 dollar. Later herstelde het pond grotendeels. 

In het zijn inleiding op het rapport verwoordde Carney helder de structurele problemen op de Britse arbeidsmarkt. 'Er zijn vandaag een miljoen meer werklozen dan voor de financiële crisis en veel mensen met een job zouden meer willen werken dan ze nu doen', stelde de Canadees. Met die laatste bemerking verwijst Carney naar de vele Britten die werken onder 0-uren-contract. Daarmee zijn ze gebonden aan een bedrijf zonder garantie op werk of loon.

Op korte termijn verwacht het Monetary Policy Committee (MPC) dat de inflatie rond het huidige niveau van 2,9 procent blijft. De doelstelling van 2 procent wordt wellicht pas voorbij de tijdshorizon van twee jaar bereikt, maar dat stemt overeen met de opdracht van de centrale bank om die doelstelling op middellange termijn te halen.

Voor Carney is inflatie momenteel het minste van zijn zorgen. De aandacht verschuift daarom volledig naar de werkloosheid. Zonder het expliciet te willen toegeven, kent de Bank of England zichzelf zo naar Amerikaans model een dubbel mandaat toe: prijsstabiliteit én werkloosheid.

De hoge werkloosheid is trouwens niet de enige zwakte van de Britse markt. 'De zwakke activiteit gaat gepaard met een uitzonderlijk lage productiviteit', stelde Carney. Om de productiviteit opnieuw op te krikken is volgens de centrale bankier een lange periode van stevige groei nodig. 'Wij kunnen helpen dat te realiseren', maakte de Canadees zich sterk.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud