Advertentie

Britse link geeft resultaten Elia stroomstoot

Nemo Link - de onderzeese kabel tussen Zeebrugge en het VK, hier in 2018 in aanbouw - stut de resultaten van netbeheerder Elia ©Elia

De hoogspanningsnetbeheerder verhoogt de jaarprognose dankzij de forse winstbijdrage van Nemo Link, dat munt slaat uit de energiecrisis en bijhorend grote prijsschommelingen.

Elia verhoogt in het kort tussentijds activiteitenverslag - een van de laatste van het Brusselse 'seizoen' van de kwartaalupdates - de outlook voor heel 2021. De netbeheerder zegt op een rendement op het eigen vermogen rond 7 procent af te stevenen. In de zomer lag bij de publicatie van de halfjaarcijfers de lat nog 'aan de bovenkant van de vork tussen 5,5 en 6,5 procent'.

De hoofdreden is ironisch genoeg de energiecrisis in Europa. Die leidt tot grote verschillen in de regionale groothandelsprijzen voor elektriciteit en dus flink wat 'verkeer' in Nemo Link, de onderzeese kabel tussen het Verenigd Koninkrijk en Zeebrugge.

Daardoor stevenen de niet-gereguleerde activiteiten af op een winstbijdrage van 22 tot 27 miljoen euro. Eind juli klonk het nog dat die activiteiten - die ook de kosten van de overkoepelende holding omvatten - 'een positief resultaat' zouden afleveren.

Nemo Link is met zijn niet-gereguleerde winst een vreemde eend in de Elia-bijt. Bij de netbeheerder moet je als belegger alles vergeten wat je over aandelen denkt te weten. Investeringen verlagen niet de winst, ze verhogen ze integendeel. Naarmate Elia meer investeert in het netwerk, mag de beheerder van de toezichthouders in België (Elia Transmission) en Duitsland (50Hertz) meer winst boeken op zijn geïnstalleerde 'park' van hoogspanningsmasten en -lijnen. De 'gereguleerde activa' of RAB, in het jargon. Nemo valt buiten dat 'park'.

Het aandeel Elia, met zijn voorspelbare winst doorgaans een oase van rust in een manisch-depressieve beurshandel, heeft er al een ongewoon 'boeiend' beursjaar 2021 opzitten. In het voorjaar kreeg het aandeel klappen toen CEO Chris Peeters door onderhoudswerken op het Duitse net een lager rendement (en dus lagere winst) vooropstelde.

Het aandeel herstelde snel, maar kreeg een verse tik dit najaar toen de Duitse netwaakhond een lager toekomstig rendement in het vooruitzicht stelde. Ook die klap kwam het aandeel echter vrij vlot te boven (zie grafiek).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud