Britse ministers praten pond in de prak

©REUTERS

Het pond zit in een glijvlucht tegenover de euro en de dollar, nu de nieuwe premier Boris Johnson en zijn ministers elkaar voor de voeten lopen met stoere taal over een chaotische Europese exit op 31 oktober.

In lijn met de 'salamicrash' van de jongste weken zet het Britse pond maandag zijn glijvlucht voort. De euro  klimt naar 0,9024 pence en is intussen 6 procent duurder dan de 0,85 pond begin mei. Met 1,1082 dollar staat de sterling nu tegenover de Amerikaanse munt op het laagste peil in twee jaar.

De sterling staat onder druk sinds begin mei, toen duidelijk werd dat de regering van premier Theresa May op haar laatste benen liep. Vorige week volgde überbrexiteer Boris Johnson May op aan het hoofd van de Conservatieve Partij en de Britse regering. Johnson stopte zijn regering meteen vol met brexithardliners en sprak dreigende taal tegenover de Europese Unie.

Backstop

Maandag benadrukte de kersverse regeringsleider dat hij helemaal niet met Europese leiders over brexitproblemen wil praten, als ze niet eerst instemmen met het plan de brexitovereenkomst die zijn voorganger Theresa May met Brussel maakte, toch open te breken. Hij valt vooral over de afspraken over het openhouden van de grens tussen Ierland en Noord-Ierland - de 'backstop'. 'Die kunnen we niet aanvaarden', aldus Johnson maandag tijdens een bezoek aan Schotland. En die boodschap heeft hij ook overgemaakt in telefoontjes aan EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel, verduidelijkte zijn woordvoerder. 

POND TREURT, BEURS JUICHT

Terwijl de Europese beurzen rond het nulpunt dobberen, koerst in Londen de FT100-index meer dan 1 procent hoger naar 7.648 punten. Zoals wel vaker spint de Footsie garen bij de tuimelperte van het pond

De Footsie zit propvol multinationale bedrijven als Glaxo SmithKline, BP, Royal Dutch Shell en HSBC: stuk voor stuk bedrijven die weinig uitstaans hebben met de Britse economie en het gros van hun inkomsten in het buitenland halen: dollar, euro, Chinese yuan.. De beurskoers van een bedrijf is niets meer dan de verdisconteerde huidige waarde van de toekomstige kasstromen. Die kasstromen in dollars, euro’s ... zijn omgerekend naar een tuimelend pond plots een stuk meer waard. 

De keerzijde is wel dat een goedkoper pond de koopkracht van de Brit aanvreet en dus ook op de economische groei dreigt te wegen.

 

Ook de hardliners in zijn nieuwe regering lopen elkaar voor de voeten met stoere taal over hoe ze het Verenigd Koninkrijk op de deadline van 31 oktober uit de Europese Unie zullen loswrikken, desnoods zonder een akkoord met de resterende 27 lidstaten.

Sajid Javid, de nieuwe minister van Financiën, nam tijdens het weekend de pen ter hand in de Daily Telegraph, het lijfblad van de tory's. 'Tijdens mijn eerste dag op kantoor heb ik iedereen opdracht gegeven te kijken waar we moeten investeren om het land klaar te maken voor een exit op 31 oktober, met of zonder deal', 

'Voorbereidingen op een no-dealbrexit zijn nu de eerste prioriteit van deze regering', schreef Michael Gove, de de facto nummer twee van de regering, in Sunday Times. 

Een andere minister, Dominic Raab van Buitenlandse Zaken, poneerde maandagochtend in een gesprek met het programma 'Today' op BBC Radio 4 dat de regering op basis van het brexitreferendum van 23 juni 2016 een democratisch mandaat heeft voor zo'n no-dealbrexit.

Zaagtand

De zaagtandbewegingen van de Britse munt zijn onlosmakelijk verbonden met de kans die beleggers een brexit zonder deal toeschrijven. Zo'n brexit zou niet alleen extreem chaotisch zijn, hij zou het Britse bedrijfsleven ook in één trek van zijn belangrijkste afzetmarkt afsnijden. 

Daarom dat het pond zakt naarmate beleggers een no-dealbrexit waarschijnlijker achten. Zonder toegang tot de Europese eenheidsmarkt moet het Britse bedrijfsleven zichzelf via een tuimelend pond collectief braderen om aantrekkelijk te blijven voor buitenlandse bedrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud