Britten bereid Libor te delen

Martin Wheatley, FSA. (reuters)

De Britse banken lijken bereid hun alleenheerschappij over de referentierente Libor op te geven.

Libor, de London Interbank Offered Rate, is de referentie waar heel wat Europese rentetarieven hun niveau op baseren. Rentecontracten met een totale waarde van vele duizenden miljarden euro's zijn er op geënt. Velen noemen de dagelijkse Libor dan ook 'het belangrijkste cijfer ter wereld'.

Of liever: velen noemden Libor zo. Maar dit jaar kwam het tarief in een maalstroom van schandalen terecht. Minstens een dozijn banken van wereldformaat werden beschuldigd van manipulatie van het Libor-tarief. Voorlopig betaalde enkel het Britse Barclays een schadevergoeding. De top van Barclays werd bovendien vervangen naar aanleiding van de Libor-kwestie.

Al 26 jaar lang werd Libor beheerd door een zuivere privéorganisatie, de Britse vereniging van banken (British Bankers' Association, BBA), een raad van een 25-tal topbankiers.

Maar volgens The Wall Street Journal zou de raad van Bestuur van BBA eerder deze maand hebben ingestemd om de Libor-bepaling in de toekomst met anderen te delen of eventuel door te geven. De kans is nu reëel dat een Britse of internationale regulator de verantwoordelijkheid over Libor zal overnemen.

Martin Wheatley, de baas van de Britse beurswaakhond FSA (Financial Services Authority) bestudeerde op bestelling van de Britse overheid de toekomstmogelijkheden van Libor en zal vrijdag zijn bevindingen publiceren.

Wheatley liet al verstaan dat hij het geen goed idee vindt dat een dergelijke basis voor wereldwijde financiële contracten door een privé-instelling uit één land wordt beheerd.

Wie kan? Wie wil?

Door wie dan wel? Een mogelijkheid is de supervisie bij de Britse centrale bank onder te brengen. Die krijgt vanaf volgend jaar al de bevoegdheid de Britse financiële sector te reguleren. Andere kandidaten zijn de Financial Stability Board, een clubje van regulatoren uit alle uithoeken van de wereld, of de Bank voor Internationale Betalingen, een overkoepelend orgaan van centraalbankiers.

BBA lanceerde Libor in 1986, als hulpmiddel voor rentebepalingen. Libor is het resultaat van een enquête bij de banken over hun geschatte kostprijs om bij elkaar te ontlenen. Maar persoonlijke schattingen leiden al te gemakkelijk tot misleiding en manipulatie.

Gary Gensler, de topman van de Amerikaanse regulator voor afgeleide producten CFTC, pleitte ervoor Libor te baseren op voor iedereen zichtbare markttransacties. 'Ofwel moeten we een geheel nieuwe benchmark ontwikkelen', zei Gensler.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud