Brussel: 21 gram weegt zwaar genoeg voor een kerstrally

©BELGA

De beursnieuwkomer Unifiedpost kleurde de gezapige kersthandel met een gesmaakte overname in Zweden.

Voor het opwindendste Belgische aandeel moet je dezer dagen op Wall Street zijn, waar Materialise de stratosfeer opzoekt, maar toch kleurcen twee Belgen de gezapige Brusselse kersthandel met een kerstboodschap. Een gezapige kersthandel die de Bel20 toch een vlotte 1,3 procent hoger bracht, naar 3.655 punten. Waarmee de verkoopgolf van maandag volledig uitgewist is.

Eén: Unifiedpost . De fintechspeler trok in september naar de beurs met een duidelijke belofte: de 175 miljoen euro die beleggers - na aftrek van de 80 miljoen die de eigenaars cashten - Unifiedpost toeschoven snel laten rollen.

Dinsdagochtend is de boodschap dat alvast voor zo'n 50 miljoen cash een bestemming gevonden is. Het gros gaat naar Stockholm. 21 Grams is een digitale postspeler, de naam verwijst naar het maximumgewicht voor een brief met de goedkoopste postzegel. Maar CEO Hans Leybaert is het vooral om de andere business te doen: de facturatie voor grote klanten. 'Met deze deal krijgen we toegang tot de enorme Scandinavische kmo-markt', zegt Leybaert.

'De overname van 21 Grams is beloftevol omdat de omzet zo substantieel uitgebreid wordt, de deal meteen ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen, red.) bijdraagt en de klanten een hefboom kunnen vormen voor het Unifiedpost-platform', zegt Degroof Petercam-analist Michael Roeg. 'We vragen ons wel af of de postactiviteiten niet op termijn weer verkocht zullen worden.' Hij handhaaft het koopadvies, met koersdoel van 26 euro.

Unifiedpost koerste 9,2 procent hoger op 22,99 euro en noteert nu weer ruim een tiende boven de intekenprijs van september, 20 euro.

Twee: Exmar . De gastankerrederij sloot 2,2 procent hoger op 2,85 euro. Exmar, dat op zijn zachtst gezegd een bewogen 2020 achter de rug heeft, heeft zijn financiële positie wat verstevigd in de aanloop naar het nieuwe jaar, leert een update.

  • Er is een akkoord over de herfinanciering van de bankfaciliteit van de midsize-lpg-vloot, voor 310 miljoen dollar.
  • De leasefinanciering van het eerste van twee VLGC-schepen in aanbouw op Jiangnan Shipyard is bevestigd.
  • Exmar cashte al 40 miljoen dollar via de dading met YPF, de Argentijnse oliegroep die in juni tot ontzetting van beleggers de huurovereenkomst voor de drijvende aardgasfabriek Tango FLNG verbrak. 

De reder laat ook weten dat de lpg-markt op dit ogenblik op het beste peil sinds 2017 noteert, wat hoopvol stemt voor 2021.

KBC Securities onthaalt de financiële update positief, maar analist Bart Cuypers blijft bij zijn 'houden'-advies en koersdoel van 2,75 euro.

'Er blijft grote onzekerheid over de zoektocht naar een nieuwe huurder voor de Tango FLNG, terwijl ook de voor begin 2021 geplande arbitrage rond de FSRU (de hervergassingsinstallatie waarover Exmar in een aanslepend conflict met huurder Gunvor zit, red.) het voorspellen van de cashflow moeilijk maakt. Dat maakt ons, in combinatie met de hoge schuldenlast, voorzichtig.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud