Brussel: AB InBev weegt op Bel20

©BELGA

In Brussel wist de Bel20 iets hoger boven de grens van 4.000 punten te klimmen. Sofina nam de kop in de index, steraandeel AB InBev stond op de rem.

De Bel20   sloot 0,1 procent in de plus op 4.012,67 punten. De beursbarometer deed aldus een nieuwe poging om boven de grens van 4.000 punten te klauteren, een grens waar de Bel20 al enige tijd mee worstelt.

En dat geworstel is de jongste weken vooral het gevolg van één aandeel: AB InBev  , dat ook maandag 0,9 procent afbrokkelde naar 71,42 euro. AB InBev maakt 11 procent uit van de aandelenkorf en is zo na KBC (12%) het meest richtinggevende aandeel. 

Analist Fernard de Boer van Degroof Petercam verlaagt het advies voor de biergigant van 'kopen' naar 'houden'. Het koersdoel ligt op 80 euro. Het aandeel staat onder druk na een zwak rapport over het derde kwartaal, toen CEO Carlos Brito de prognose voor heel 2019 temperde.

De Boer verlaagt zijn organische groeiprognose voor 2019 van 4,9 naar 4,3 procent. In het vierde kwartaal kwam de organische groei volgens hem uit op 2,7 procent. De brutobedrijfswinst (ebitda) ziet de Boer over 2019 uitkomen op 21,4 miljard dollar, goed voor 3,5 procent organische groei. Zijn eerdere voorspelling was een groei van 7 procent. 'We zitten nu in lijn met de bedrijfsprognose van 'matige groei'. Het is jammer dat AB InBev die prognose niet kwantificeert', zegt de Boer. 

'We hebben het gevoel dat de concurrentie in bier toeneemt, in meerdere regio's en in meerdere segmenten, ook in premiumbier. Bijgevolg zal AB InBev de marketinginspanningen moeten opvoeren om omzetgroei te kunnen boeken', zegt Fernand de Boer. 

De analist wijst erop dat de brouwer tegen 18 keer de verwachte winst voor 2020 noteert. 'Dat is een korting van 10 procent tegenover sectorgenoten. Dat vermindert het neerwaartse risico. Maar gezien de matige winstvooruitzichten zien we ook geen reden voor een herwaardering van het aandeel op korte termijn.'

De zenuwachtigheid rond het bieraandeel stijgt in aanloop naar de jaarresultaten op 27 februari. Over de voorbije 12 sessies dook het aandeel 10 keer in het rood.

Sofina  snelde 2,9 procent vooruit  naar 210 euro en trok zo de kop in de Bel20. Nabeurs gunde de spilholding van de familie Boël beleggers via de vijfde nieuwsbrief inzage in de belangrijkste evoluties van het voorbije jaar. Daaruit bleek dat de netto-actiefwaarde - de collectieve spaarpot van de aandeelhouders dus - vorig jaar met 16 procent is gestegen tot 7,63 miljard euro.

Het aandeel is een beetje de 'anti-Bel20'. Tijdens het beroerde 2018 ging Sofina onverstoorbaar hoger, tijdens het beresterke 2019 bleef de holding achter op de hausse. Daarom verhoogde Kepler Cheuvreux vorige week het advies van 'houden' naar 'kopen', met een koersdoel van 220 euro.

'Sofina bleef sinds onze adviesverlaging 10 procentpunt achter op de index,' merkte het beurshuis op. 'De voorbije maanden bleven de investeringen op koers en de recent waardering van 8 miljard dollar voor Byju (de Indische leerapp waar Sofina 9 procent van controleert, red.) onderstreept de waarde van die investeringen. Aangezien Sofina het volgens ons niet verdient om tegen een korting op de intrinsieke waarde te noteren, is onze raming van de netto-actiefwaarde meteen ook ons koersdoel'. 

Picanol probeerde maandag stap voor stap voorzichtig de productie opnieuw op te starten. Het aandeel   van de weefgetouwenproducent is sinds vorige week dinsdag geschorst tot de financiële impact van de cyberaanval kan becijferd worden. 

De financiële impact is nog niet duidelijk, maar KBC Securities-analist Guy Sips merkt wel op dat de weefgetouwenfabrikant over een dubbele bodembeschermer beschikt. 'Merk op dat het belang van Picanol in Tessenderlo 560 miljoen euro of 31,6 euro per aandeel vertegenwoordigt. Samen met de cash op de balans is daarmee twee derde van de beurswaarde 'gedekt'', becijfert Sips. 

Het nieuwe decennium start dus moeilijk voor Picanol, dat wél dé sterbelegging van het voorbije decennium is

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect