Advertentie
Advertentie

Brussel: Ageas jaagt donderwolk weg

©BELGA

Beleggers hopen dat het conflict in het Midden-Oosten ontmijnd is. En zijn tevreden dat een jarenlange donderwolk boven het Ageas-aandeel weggejaagd is.

En toen gebeurde er niets. Maandag verroerde de olieprijs geen vin, na de eerste rechtstreekse Iraanse aanval op Israël. Niet alleen kon de Israëlische luchtafweer nagenoeg alle drones en kruisraketten afweren, de Verenigde Staten lijken tot dusver ook te slagen in hun opzet Israël aan te manen het conflict niet te laten escaleren.

De Bel20 sloot 0,1 procent hoger op 3.853 punten. Die winst kwam vooral op het conto van Ageas , dat een spurt van 3,2 procent trok naar 43,82 euro.

Advertentie

Het beurshuis ING is tevreden over de in het afgelopen weekend beklonken verkoop van het belang van het Chinese conglomeraat Fosun in de verzekeraar aan de Franse grootbank BNP Paribas. Analist Jason Kalamboussis merkt op dat niet alleen de verkoop verlopen is rond de hoogste koers in een jaar, maar dat zo eindelijk ook de verkoopdruk weg is. Het was al sinds 2022 bekend dat Fosun een koper zocht. 

Voor tegengewicht was de farmagroep UCB verantwoordelijk, met een terugval van 1 procent tot 119,45 euro. Het Bel20-zwaargewicht was vrijdag naar een record gestegen, 55 procent boven het peil van Nieuwjaar, dankzij optimisme over de goede start van het potentiële blockbustermedicijn Bimzelx op de cruciale Amerikaanse markt.

Galapagos verloor 1,3 procent tot 28,14 euro, een nieuw dieptepunt sinds april 2015. Met een verlies van 24 procent is de biotechgroep ook met voorsprong de slechtst presterende Bel20'er sinds Nieuwjaar. 

Het biotechaandeel staat onder druk sinds de publicatie van de jaarresultaten in februari. Vooral de onverwachte stopzetting van een onderzoek naar immunologie (aandoeningen van het afweersysteem), een van de twee speerpunten van de Mechelaars, wekte verbazing bij analisten. 

De twijfel over de strategie en de vrees dat de biotechgroep bij gebrek aan een product op de markt tot het eind van dit decennium cash zal blijven verbruiken, weerspiegelen zich in de beurswaarde. Die is tot minder dan 1,9 miljard euro afgegleden, een forse korting van 50 procent op de jongst gepubliceerde bankrekening (3,7 miljard euro eind 2023). Die cashbuffer is fors, een erfenis van een lucratieve deal in de zomer van 2019 met het Amerikaanse Gilead.

Solvay  brokkelde 0,2 procent af tot 29,45 euro. Het beurshuis Deutsche Bank verlaagt het advies van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel blijft 31 euro. 'Op 12 december begonnen we de opvolging van Solvay met een koopadvies, omdat we het toen een ondergewaardeerd aandeel vonden. Dat is niet meer het geval, na de koersrally van 33 procent sindsdien', schrijft analist Tristan Lamotte.

De beurskoers van Solvay kreeg een forse boost nadat de Amerikaanse hefboomfondsbeheerder David Einhorn op een invloedrijke sectorconferentie het bedrijf als 'top pick' naar voren had geschoven.

Einhorn verwees in zijn pitch naar 'sell side-analisten', die bij Solvay vaak te eenzijdig focussen op natriumcarbonaat. Laat de focus van Deutsche Bank nu net natriumcarbonaat zijn. Lamotte: 'Natriumcarbonaat kan potentieel de helft van de bedrijfswinst vertegenwoordigen in 2024. Volgens het management zal 2024 de bodem van de cyclus vormen, maar volgens ons is 2025 ook een risico. De prijzen in Europa liggen nog altijd 30 procent boven het gemiddelde van de voorbije tien jaar.'

Buiten de Bel20 verstevigde Ontex met 3,1 procent tot 9,04 euro. De luierfabrikant heeft er jaren door de woestijn op zitten, met een lange serie waarschuwingen, krimpende winstmarges, meerdere CEO-wissels en afgesprongen fusiedeals.

De betere resultaten van Ontex zullen de schuldafbouw vaart doen winnen en een vlotte schuldherfinanciering mogelijk maken.

Fernand de Boer
Analist Degroof Petercam

Volgens Degroof Petercam gloort nu beterschap. Het beurshuis verhoogt het advies voor de luierfabrikant van 'houden' naar 'kopen'. 'We verwachten dat Ontex op 3 mei voor het zevende opeenvolgende kwartaal winstgroei rapporteert', schrijft analist Fernand de Boer. Hij verhoogt het koersdoel fors tot 13,50 euro. 

De Boer: 'De betere resultaten zullen de schuldafbouw vaart doen winnen en een vlotte schuldherfinanciering mogelijk maken.' De analist merkt wel op dat het door de schuldconvenanten tot 2026 zal duren voor Ontex een dividend kan uitkeren, zodat beleggers die tuk zijn op dividendrendement tot nader order elders zullen blijven kijken.

Blikvanger

Maandag

Beleggers zijn - relatief - opgelucht dat in het Midden-Oosten een worstcasescenario vermeden lijkt en een escalatie van het geweld tussen Israël en Iran tot nader order uitblijft. De meeste beurzen kleurden lichtgroen. In Brussel was Ageas de uitblinker, nu met de instap van het Franse BNP Paribas een jarenlange donderwolk boven de beurskoers - het Chinese conglomeraat Fosun dat van zijn belang af wou - verjaagd is.

Dinsdag

Advertentie

Het Europese rapporteringsseizoen wordt informeel afgetrapt met de omzetupdate van LVMH , na de slotbel. Het beurshuis Bank of America verwacht met een organische omzetgroei van 3 procent voor de wereldmarktleider in luxe beter nieuws dan bij grote rivaal Kering, die begin deze maand een knoert van een waarschuwing stuurde door het water makende vlaggenschip Gucci.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.