Advertentie

Brussel: 'Als jullie niet kopen, doen wij het wel'

©BELGA

GBL en Econocom. Twee bedrijven die manifest ontevreden zijn over de 'waardering' die ze letterlijk en figuurlijk van beleggers krijgen. En dus maar zelf in bulk kopen.

De Bel20 kon het spoor van de Europese collega's - en het 56ste record op Wall Street maandag - niet volgen. De beursbarometer sloot dinsdag zo goed als vlak op 4.221 punten.

Een belangrijke rem was Umicore met een verlies van 1,2 procent tot 49,17 euro. De materialengroep staat onder druk sinds Tesla vorige week aankondigde de goedkope 'Chinese' LFP-herlaadbatterijen mondiaal in te voeren. Umicore is wereldmarktleider in concurrerende NMC-kathodematerialen (met nikkel, mangaan en kobalt).

Het beurshuis Kepler Cheuvreux merkt ook op dat de Zuid-Koreaanse batterijpartner LG Chem in LFP-productielijnen zal investeren. 'LFP zet koers naar een marktaandeel van 20 à 25 procent. De aankondiging ligt in lijn daarmee. Toch kan ze tot extra koersdruk bij Umicore leiden.'

De grootste stijger in de Bel20 was Galapagos , met een herstel van 3,4 procent tot 45,56 euro. Na meerdere opdoffers over de productenpijplijn noteert de Mechelse biotechnologiegroep tegen een korting op de cash die op de bankrekening staat.

Met andere woorden: beleggers waarderen de overblijvende onderzoekspijplijn op minder dan nul (zie grafiek). 

De Amerikaanse blog Insider Monkey schreef gisteravond dat 'hefboomfondsen zich op Galapagos storten', op basis van een speurtocht in de databank van de Amerikaanse beurswaakhond SEC naar '13F-filings'. Dat is de kwartaalrapportering van alle grote beleggers - inclusief hefboomfondsen - over de grootste participaties. Per 30 juni dook Galapagos op in 23 portefeuilles, een record volgens Insider Monkey. 

De beurswaarde van Galapagos piepte zo weer nipt boven 3 miljard euro. Nog altijd een korting van 2 miljard op de jongst gerapporteerde bankrekening van 5 miljard per 30 juni.

Over (te) geringe beleggersappreciatie kan GBL een mondje meespreken. De Brusselse holding klaagt bij monde van CEO Ian Gallienne geregeld over de hardnekkig hoge korting op de intrinsieke waarde die beleggers op het aandeel plakken.

De holding blijft in bulk eigen aandelen opkopen. Vorige week begon ze het vierde rondje inkopen van 500 miljoen euro, dat intussen voor een kleine 4 procent uitgevoerd is. Nummer vier is dubbel zo groot als de drie eerdere inkooprondjes van 250 miljoen. Op 22 oktober bezat GBL 11,39 miljoen eigen aandelen, goed voor 7,1 procent van het kapitaal.

Die koopwoede legt een bodem onder de koers - en plafonneert enigszins de korting die beleggers op de nettoactiefwaarde toepassen. Maar de kooporders door het 'brede' publiek volgen mondjesmaat. Het aandeel GBL koerste 0,4 procent hoger tot 99,62 euro.

Een opvallende 'dienstmededeling' maandagavond bij Econocom . De IT-dienstengroep roept voor 30 november een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen. 

Het agendapunt? Een verhoging van het plafond op de inkoop van eigen aandelen. Dat plafond ligt op 20 procent. Dat moet liefst 40 procent worden. Met andere woorden: Econocom wil tot 88 miljoen van de 221 miljoen uitstaande aandelen kunnen inslaan. 

'De beslissing past in het al jaren voortgezette beleid om eigen aandelen in te kopen', klinkt het. Econocom heeft via eerdere eigen bulkinkopen en het dochterbedrijf BIS intussen meer dan 30 miljoen stukken of 16,5 procent van zichzelf in handen.

De inkopen zijn in zekere zin 'indirect' hogere toekomstige dividenden. Bij een latere vernietiging van de ingekochte aandelen moet de toekomstige winst over minder 'hongerige mondjes' verdeeld worden. Het is ook een manier voor CEO en grootaandeelhouder Jean-Louis Bouchard om de controle helemaal te betonneren. Bouchard is al goed voor 40 procent van de aandelen en - via dubbel stemrecht en het feit dat ingekochte eigen aandelen geen stemrecht hebben - meer dan 60 procent van de stemrechten. 

Als Econocom - waar de voorzitter al 40 procent bezit - 40 procent van de eigen aandelen inkoopt, blijven nauwelijks voldoende aandelen bij het brede publiek over voor grote beleggers.
Kris Kippers
Degroof Petercam-analist

'Als Econocom - waar de voorzitter al 40 procent bezit - 40 procent van de aandelen zelf inkoopt, blijven nauwelijks voldoende aandelen bij het brede publiek over voor grote beleggers', zegt Degroof Petercam-analist Kris Kippers.

'Dus kan weer speculatie ontstaan over een beursexit. Een andere mogelijkheid is een grote overname, waarbij het management een deel van de eigen aandelen als pasmunt aanwendt. Al lijkt dat bij de huidige beurskoers weinig waarschijnlijk, aangezien het management overtuigd is van de onderwaardering van de aandelen.' 

Kippers handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 4,10 euro en wijst op de verwachte winstgroei en interessante waardering. 

De boodschap van Econocom lijkt enig effect te storten: het aandeel trok een spurtje van 6,3 procent naar 3,445 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud