Brussel: Barclays licht Ontex voetje

©BELGA

Ontex komt met een slimme dienst voor incontinentieluiers, maar dat nieuws werd overschaduwd door twee vrij sombere analistenrapporten.

De Federal Reserve bezorgde de markten woensdag een koude douche. Door de sterke economische groei en de oplopende inflatie mag de eerste renteverhoging in de VS al in 2023 worden verwacht. Nadat Wall Street en Tokio negatief hebben gereageerd, zakten ook de Europese beurzen bij opening. Uiteindelijk wisten de Europese beurzen er een nipte winst uit te persen.

Een groter verlies was er voor de Bel20 : de Brusselse graadmeter ging 0,5 procent lager tot 4.204 punten. De neerwaartse trend treft het gros van de Bel20’ers. Proximus dook met 2 procent lager, terwijl Umicore en Aperam meer dan 3 procent verloren. De spits van de dag was Colruyt . De retailer uit Halle kreeg woensdag een dreun van 11,4 procent. De resultaten van het boekjaar 2020/21 waren oké, maar de groep verwacht dit jaar minder winst te boeken, onder meer door de hoge coronagerelateerde kosten. Beleggers vrezen ook dat Colruyt zijn marktleiderschap zal verliezen. Donderdag werd het aandeel - als was het een ‘rode prijs’ - weer gretig opgevist. Het ging 4,3 procent hoger naar 47,84 euro.

Incontinentieluiers met een sensor

Op de brede markt was Ontex een opvallende daler met een verlies van 5,1 procent tot 10,45 euro. De luierproducent kwam nochtans met een innovatie op de proppen. Het bedrijf heeft een nieuwe incontinentieluier ontwikkeld die verwittigt wanneer hij het verzadigingspunt nadert. Daardoor zou het personeel in woon-zorgcentra en ziekenhuizen minder tijd moeten besteden aan incontinentiegerelateerde zaken. Ontex zal pilootprojecten met Orizon uitvoeren in België, Frankrijk, Duitsland, Italië en het VK. De nieuwe luierdienst wordt later dit jaar in heel Europa commercieel gelanceerd.

Het nieuws werd evenwel overschaduwd door twee minder gunstige rapporten. De eerste is een schrijfsel van de zakenbank Barclays, waarin analist Ian Simpson de winstverwachtingen voor Ontex en zijn sectorgenoot Essity verlaagt. Hij denkt dat de duurdere grondstoffen de winstmarges zullen aanvreten. Zowel papier, pulp als plastics en olieproducten - de belangrijkste grondstoffen voor Ontex - zijn fors duurder geworden. 'Daardoor kunnen de consensusverwachtingen naar beneden worden bijgesteld, wat op korte termijn op de aandelen kan wegen', waarschuwt hij.

Toch verhoogt de analist zijn koersdoelen voor de twee bedrijven, omdat de hele sector de voorbije maanden van een rerating naar boven genoot. Het koersdoel van Ontex stijgt van 9,70 naar 10,80 euro. Omdat dat doel iets lager ligt dan de slotkoers van woensdag, gaat de aanbeveling niet verder dan 'houden'.

Ook Oddo BHF leverde een rapport over Ontex af, in het licht van de strategische update die het bedrijf volgende week op 21 juni geeft. Hij ziet weinig factoren die het aandeel naar boven kunnen tillen. Hij herhaalt zijn 'underperform'-advies en koersdoel van 9,20 euro.

Tot slot speelt bij Ontex mogelijk nog een artikel van het beleggingsblad Barron’s van begin deze week over de Europese aandelen die het gevoeligst zijn voor de grondstoffeninflatie. Ontex stond bovenaan op die lijst. Als de inputkosten bij Ontex met 1 procent stijgen, heeft dat volgens het Amerikaanse magazine een impact van 15 procent op de winst per aandeel.

Coronamedicijn

Mithra won 0,2 procent tot 23,95 euro. De rekrutering is rond voor de tweede fase van het onderzoek naar de werking van het natuurlijk oestrogeen estetrol bij Covid-19-patiënten. Volgens een panel van internationale experts is er een sterke wetenschappelijke basis dat oestrogenen kunnen dienen als behandeling van Covid-19 en andere virale aandoeningen.

De biofarma-analisten van KBC Securities zien het nieuws als licht positief ‘omdat de impact van de pandemie begint af te nemen’. Ze focussen vooral op de anticonceptiepil Estelle en het menopauzemiddel Donesta, die samen meer dan 80 procent van hun waardering uitmaken. Ze handhaven hun koopadvies en koersdoel van 34,50 euro.

Hogere kosten

Smartphoto liet woensdagavond weten dat de vraag naar fotoboeken en fotoprints na de uitzonderlijk sterke verkoop in de eerste helft van 2020 dit jaar is teruggevallen naar een normaal niveau. De verdere stijging in de categorie geschenken maakt deze terugval echter goed.

Het bedrijf verwacht voor de eerste jaarhelft een stabiele omzet. De rendabiliteit zal echter dalen door hogere kosten als gevolg van de opening van een nieuwe fabriek en de uitbreiding van de teams om de groei te ondersteunen. Voor het hele jaar verwacht Smartphoto een hogere omzet en brutobedrijfswinst (ebitda).

De kleine winstwaarschuwing voor het eerste halfjaar haalde het aandeel 3,2 procent onderuit tot 30,60 euro.

BLIKVANGER

Donderdag

Het vooruitzicht op een eerste Amerikaanse renteverhoging in 2023 zorgt voor een sectorrotatie. Beleggers kopen in Europa banken en verkopen nutsaandelen. Ontex stelt een slimme dienst voor incontinentieluiers voor, maar kan daar geen munt uit slaan, integendeel. Smartphoto zakt na een kleine winstwaarschuwing.

Vrijdag

Met een bijna lege agenda belooft het een rustige beursdag te worden. De ster op de Parijse beursvloer wordt ongetwijfeld Aramis. De verkoper van tweedehandsauto’s, die deel uitmaakt van de Stellantis-groep, beleeft zijn beursdebuut.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud