Brussel: Bekaert in de pit voor bandenwissel

Bij rubberversterking, de cruciale Bekaert-afdeling die staalkoord voor de versterking van banden levert, overstijgt de verkoop nu het precrisispeil. ©Photo News

Een recordkwartaal voor Bekaert leverde na een forse rally sinds het jaarbegin slechts beleefd applaus op, temeer daar de groep nu al teasend vooruitblikt op de beleggersdag van 28 mei.

Vijftien jaar al worstelt de Bel20 met de grens van 4.000 punten. Deze week is dat niet anders. Dinsdag dook de beursbarometer weer onder de duizender, woensdag er weer - even - boven.

De Bel20-tenor AB InBev doet net als KBC met een stevige heropeningsrally zijn best, maar nu weegt de koerszwakte van Argenx - sinds de jaarlijkse herziening in maart ook een dominant aandeel in de korf - op de barometer.

Bekaert verloor in 2018 zijn zitje in de barometer. De staaltechnologiegroep reageerde vrij koel op het recordkwartaal en moest vlak de dag uit op 38,46 euro.

Een tweede kijk vertelt een ander verhaal. Gelet op het feit dat de staaltechnologiegroep op de beurs 2021 met gierende banden is vertrokken, is de pitstop geen verrassing. Bekaert noteert nu 40 procent hoger dan bij de start van zowel het pandemiejaar 2020 (zie grafiek) als het beursjaar 2021, met dank aan het indrukwekkende parcours dat CEO Oswald Schmid - eerst interim, nu voltijds - in de crisis afgelegd heeft. 

Degroof Petercam handhaaft het koopadvies en koersdoel van 46 euro en verwacht dat Schmid op de beleggersdag van 28 mei de jaarprognose verhoogt. Bekaert teaset zelf al een beetje door te stellen dat het die dag 'vooruitzichten voor 2021 en verwachtingen op middellange termijn' zal bekendmaken.

'Er is alleszins ruimte voor een verhoging', schrijft Degroof Petercam-analist Frank Claassen. 'Dat de verkoop nu boven het precrisispeil ligt, is volgens ons een teken dat Bekaert marktaandeel aan het winnen is op kleinere, lokale rivalen.'

Pro memorie: Bekaert voorspelde in maart voor 2021 minstens 4 miljard omzet en een marge die nog een half procentpunt hoger zou liggen dan de 7,2 procent over 2020. Enig getokkel op de rekenmachine leert dat de groep zo in de feiten ruim 300 miljoen bedrijfswinst voorspelt, ruim meer dan de 272 miljoen over 2020. Analisten legden de lat voor het kwartaalrapport al op 319 miljoen

DEME

Een indrukwekkende stijger was CFE . De aannemer onder Ackermans & van Haaren en boven de baggeraar DEME verstevigde 6,6 procent naar 92,10 euro.

Het beurshuis ABN AMRO - voluit ABN AMRO Oddo BHF maar we sparen graag onze adem wat - verhoogt het advies naar 'kopen'. Het koersdoel springt van 90 naar 100 euro.

Analist Thijs Berkelder wijst erop dat de beheerder van het Suezkanaal dinsdag plannen aankondigde voor een verbreding en verdieping van het zuidelijk gedeelte van het kanaal. De Egyptische president wil dat die werken binnen 24 maanden afgerond zijn. De bedoeling is uiteraard een nieuwe blokkering door een gestrand containerschip te vermijden. DEME-rivaal Boskalis behoedde Egypte in maart voor verder schaamrood op het wereldtoneel door de Ever Given los te trekken.

De Spartacus van DEME. Op weg naar het Suezkanaal?

Berkelder wijst erop dat DEME goede relaties heeft met Egypte. In november won DEME nog zijn grootste contract ooit voor de Abu Qir haven in het land. 'Daarvoor wordt de mega cutter Spartacus gebruikt. De mega cutter is dus al in de regio.'

Slotslom: DEME is goed geplaatst om een deel van het nieuwe Suezproject voor zich te winnen, redeneert Berkelder. Hij verhoogt zijn prognoses voor de ebitda (bedrijfswinst voor afschrijvingen) voor 2021-2023 met ongeveer 11 à 12 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud