Brussel: bodemvissers in palmolie

©BELGA

Berichten over de dood van de langetermijnbelegger zijn fel overdreven. Dat leert toch het partijtje bodemvissen van AvH bij Sipef.

De Brusselse beurs maakte donderdag aanvankelijk pas op de plaats, maar dook net als de rest van Europa in de namiddag in het rood. Hiervoor waren er verschillende oorzaken. Dat het Europese consumentenvertrouwen in augustus nog iets meer is verslechterd, was nog de minste.

Zwaarder woog dat de Amerikaanse industrie voor het eerst in een decennium in krimpmodus zit, zoals bleek uit de indicator van de aankoopdirecteurs. Daarnaast deden uitspraken van enkele Amerikaanse centraal bankiers beleggers twijfelen over verdere renteverlagingen in de VS, waardoor de rentecurve weer invers werd: de tweejaarsrente kwam boven de tienjaarsrente uit en dat wordt als een recessiesignaal beschouwd.

De Bel20  koerste 0,4 procent lager op 3.510,11 punten. In de index waren de grootste dalers Argenx (-3,4%), WDP (-2,2%) en Galapagos (-2,2%). De grootste winsten waren voor ING (+2%) en Aperam (+1,95%).

Voor meer actie moesten we buiten de beursbarometer zijn. In de eerste plaats bij Sipef , dat 4,8 procent opveerde naar 39,50 euro. Soms lijkt het in een steeds manisch-depressiever beursklimaat dat er geen langetermijnbeleggers meer zijn, maar die 'fundamentalisten' bestaan nog: Ackermans & van Haaren, al decennia een langetermijnbelegger 'pur sang', heeft vorige week tegen bodemprijzen bijgekocht

Het aandeel Sipef was vorige week na publicatie van zoals gevreesd bar slechte halfjaarcijfers naar het laagste peil sinds begin 2010 gezakt. Daar maakte AvH gebruik maken om zijn belang op te drijven van 30,6 naar 32,3 procent. Inclusief de aandelen van de familie Bracht en de eigen aandelen in portefeuille is nu de kleine helft van de aandelen Sipef - 46 procent - in vaste handen. 

'Meteen is duidelijk waarom het aandeel ondanks de zwakke halfjaarcijfers en de potentiële sterk oplopende schuldgraad niet verder blijven zakken is', merkt beurshuis Kepler Cheuvreux op. 

IBA  koerste aanvankelijk hoger, maar eindigde 1 procent lager op 16,83 euro. De wereldmarktleider in protontherapiecentra voor kankerbestrijding dook over de eerste jaarhelft sterker dan gevreesd in de rode cijfers. CEO Olivier Legrain belooft echter een stevige spurt in de tweede jaarhelft. Dat zal ook nodig zijn, wil hij zijn belofte voor een positieve bedrijfswinst over het volledige boekjaar inlossen. 

'De marges waren in de eerste jaarhelft wat teleurstellend', erkent KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse. Toch handhaaft hij zijn 'bijkopen'-advies. 'We rekenen op een sterke tweede helft, met de start van de installatie van zes nieuwe protontherapiekamers. Daarom denken we dat de doelstelling voor een positieve bedriijfswinst in 2019 haalbaar blijft.'

Kinepolis  brokkelde 1 procent af naar 51,50 euro. Over de eerste jaarhelft boekte de bioscoopuitbater een beter dan verwachte omzet, maar Degroof Petercam-analist Fernand de Boer merkt op dat als gevolg van de hoge afschrijvingslast op nieuwe bioscopen de bedrijfs- en nettowinst onder de verwachtingen lag. Volgens de analist ligt de groep op koers om de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) op te krikken van 95 miljoen euro in 2016 naar 140 miljoen euro tegen 2021. 'En aangezien de expansie louter gefinancierd wordt met schulden en eigen cashflow, zal de winst per aandeel over diezelfde periode met gemiddeld 12 procent per jaar toenemen'. 

De Boer wijst ook op de recente obligatie-uitgifte van 225 mijoen euro. 'Van dat bedrag was eigenlijk maar 90 miljoen nodig om schulden af te lossen en de Spaanse overname te financieren. Bijgevolg denken we dat Kinepolis dicht bij een nieuwe belangrijke overname staat'. 

Leasinvest , de vastgoedgroep uit de AvH-groep, met focus op het Groothertogdom Luxemburg, veerde 4,1 procent op tot 114,50 euro. Echt vlot waren de halfjaarcijfers van 2019 niet met die van de eerste helft van 2018 te vergelijken, omdat de dividenden vanuit Retail Estates dit jaar in juni in plaats van juli op de rekening kwamen.

'Zonder dat effect zou de winst per aandeel licht toegenomen zijn', merkt Degroof Petercam-analist Herman van der Loos op. 'Met andere woorden: de verwachting van de kapitaalverhoging eind 2018 wordt gecompenseerd door de groei van de portefeuille.' Volgens de analist is de belofte van het management om een 'minstens stabiel' dividend uit te keren een 'understatement'. Over boekjaar 2018 keerde de vastgoedgroep bruto 5,10 euro per aandeel uit.

Voor de grootste sprong tekende Hamon. Tijdens een buitengewone vergadering hebben de obligatiehouders ingestemd met drie door Hamon voorgestelde maatregelen, namelijk: de verlenging van de vervaldatum van de obligaties tot 30 januari 2025, de vermindering van het verschuldigde bedrag op de vervaldag tot 60 procent van de nominale waarde van de obligaties en de verlaging van de rente op deze obligaties tot 3,3 procent bruto per jaar vanaf 30 januari 2020.

De grote geste van de obligatiehouders zorgde voor opluchting en stuurde het aandeel 13,2 procent hoger tot 0,249 euro. Hamon omschreef de goedkeuring als ‘de laatste belangrijke stap in het globale herfinancieringsplan’ van de groep. Hamon, fabrikant van industriële koeltorens, heeft enkele dramatische jaren achter de rug en moest meermaals aankloppen bij zijn aandeelhouders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect