Brussel: bullish Berenberg geeft KBC boost

©BELGA

De Bel20 sloot hoger, met dank aan de zwaargewichten in de banksector.

De Bel20   sloot donderdag 0,7 procent hoger op 3.706 punten. Dit vooral dankzij de banken, die samen ruim een vijfde van de beursbarometer vertegenwoordigen. KBC  verstevigde 2,4 procent naar 60 euro, voor ING   was er 2 procent winst. De twee profiteren sinds half augustus van de rotatie richting zwaar afgestrafte cyclische aandelen, een rotatie die vorige week crescendo ging

Berenberg zet KBC op 'kopen', het koersdoel gaat van 68 naar 72 euro. Volgens de bankanalisten van het Londense beurshuis is de huidige consensus - gemiddeld rekenen analisten op een brutodividend van 3,86 euro per aandeel bruto over boekjaar 2019 - over het dividend te conservatief.

'De dividendpolitiek van KBC bevat een belofte om surpluskapitaal uit te keren, een belofte waar de consensus nog geen rekening mee houdt. Volgens ons kan KBC een dividend van bruto 4,50 euro uitkeren en nog altijd zijn eigen kapitaalnormen halen. Dat is 20 procent meer dan consensus en een rendement van 8 procent', luidt het. 

Analisten Andrew Lowe en Eleni Papoula wijzen op een aantal factoren om hun koopadvies te onderbouwen:

  • Duurzame inkomstengroei: het Belgisch bankverzekeringsmodel is rendabeler dan het Franse, met dank aan de geringe concurrentie en dus 'rationele' prijszetting
  • KBC is minder kwetsbaar van ING voor de negatieve rente
  • KBC knipt in de kosten - getuige de recent aangekondigde reorganisatie - en investeert in technologie

Mithra   koerste na het halfjaarrapport 1,4 procent lager naar 28,28 euro. Kort na opening beliep het verlies zelfs 6 procent. Mogelijk had een aantal beleggers gehoopt dat de farmagroep samen met het halfjaarrapport ook een partner zou aankondigen voor de commercialisatie van anticonceptiepil Estelle in de Verenigde Staten. Die aankondiging schuiven analisten alleszins naar voor als 'de volgende katalysator voor de beurskoers'. 

Naar aanleiding van de halfjaarcijfers krikt Degroof Petercam het advies voor Mithra op van ‘houden’ naar ‘kopen’, wat het aandeel een remonte opleverde. Het koersdoel stijgt van 28 naar 34 euro. Het beurshuis houdt in haar model rekening met een lagere belastingvoet doordat Mithra zijn bedrijfsstructuur heeft aangepast.

Degroof Petercam wijst er evenwel op dat de waardering vooral staat of valt met het succes van het anticonceptiemiddel Estelle. ‘We wachten op een commercieel partnerschap in de VS. De VS vertegenwoordigen meer dan de helft van de wereldwijde anticonceptiemarkt', klinkt het ook hier. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud