Brussel: Colruyt groene vlek in dieprode Bel20

©BELGA

Beleggers zijn nog altijd niet overtuigd dat beleidsmakers voldoende doen om de impact van het coronavirus te bestrijden. Gevolg: een Bel20 die op een maand tijd 40 procent lager noteert.

Wie na de voorbije horrorweek voor de Brusselse beurs maandag op beterschap hoopte, is er aan voor de moeite. Dit weekend gingen grote delen van Europa in 'lockdown', Noord-Amerika volgt snel.

Wat zo'n lockdown economisch aanricht, leren de dramatische eerste data voor januari en februari vanuit China. De Bel20   tuimelde 7,2 procent lager naar 2.535 punten en noteert nu 40 procent (!) onder de piek van 17 februari, nog geen maand geleden dus.

In het licht van de zwaarste gezondheidscrisis in meer dan een eeuw zullen beleidsmakers over de hele wereld alles uit de kast moeten halen om te vermijden dat een onvermijdbare recessie in een depressie uitmondt
Joachim Fels
Pimco

Joachim Fels, de invloedrijke hoofdeconoom van de Amerikaanse fondsengigant Pimco, verwoordt in zijn traditionele zondagse overpeinzingen ('Sunday Signposts') de huidige sfeer op de markten: 'Trouwe lezers weten dat ik zelden dramatiseer. Maar in het licht van de zwaarste gezondheidscrisis in meer dan een eeuw, zullen beleidsmakers over de hele wereld alles uit de kast moeten halen om te vermijden dat een onvermijdbare recessie in een depressie uitmondt en dat een correctie op de beurzen in een meltdown overgaat.'

Het verlies voor de Bel20 komt vooral op rekening van de twee grootbanken in de barometer: ING   dook nog maar eens 9,6 procent lager naar 4,67 euro, KBC   zakte 16,1 procent naar 38,20 euro. 

Een zeldzame groene vlek in een dieprode Bel20 is Colruyt  , sinds jaar en dag met zijn laagsteprijzenpolitiek misschien wel hét recessie-aandeel op de Brusselse beurs. De grootste supermarktketen van België koerste tegendraads 0,5 procent hoger naar 42,15 euro. 

Kepler Cheuvreux verhoogt na de recente verkoopgolf het advies van 'verkopen' naar 'houden', het koersdoel is 42 euro. 'We verwachten dat Colruyt in maart en april tot 25 procent meer zal verkopen en ook een periode met beperkte prijsconcurrentie ingaat. Dat laat ons toe onze prognoses voor de winst per aandeel met 4 tot 7 procent te verhogen'. 

Niet alle retailgelinkte aandelen doorstaan de storm even goed. De eerste winstwaarschuwing van de week kwam er maandag al vroeg. Wereldhave Belgium  , de specialist in winkelvastgoed, zegt dat de coronacrisis een impact zal hebben. Want ook al blijven de winkelcentra open, de verplichte sluiting van vele 'non-food' handelszaken tijdens het weekend heeft onvermijdelijk een impact. 

'Wereldhave Belgium zal samen met haar business partners uitkijken naar mogelijke oplossingen omtrent flexibiliteit ten opzichte van contractuele afspraken, zonder evenwel unilateraal afbreuk te doen aan bestaande verbintenissen', luidt het. 'Vanwege de beperkte visibiliteit op de mogelijke duurtijd van deze pandemie, is het momenteel onmogelijk in te schatten welke de impact hiervan zou kunnen zijn op het netto resultaat in 2020.' Wereldhave Belgium ging 8,8 procent lager naar 62 euro. 

De bioscoopgroep Kinepolis   zal haar aangekondigde dividend van 1 euro per aandeel waarschijnlijk niet uitkeren. Dat liet voorzitter en referentieaandeelhouder Joost Bert verstaan in De Standaard. 'De onderneming moet in de eerste plaats komen', zei hij. Door de coronacrisis zijn de Kinepolis-bioscopen gesloten. De algemene vergadering moet over het dividend beslissen, maar de familie Bert is met bijna de helft van de aandelen in handen de facto de beslisser.

Kinepolis had na de publicatie van uitstekende cijfers over 2019 aangekondigd het dividend met 9 procent te verhogen. Kinepolis dook opnieuw 14 procent lager naar 29,10 euro en is nu ruim gehalveerd sinds de publicatie van die jaarcijfers, op 20 februari. 

Kinepolis lijkt te lijden te hebben onder de problemen van het Britse Cineworld. Dat torst nu al 3,6 miljard dollar 'klassieke' schulden, met leaseschuld bijgeteld zelfs 7,7 miljard dollar, en ging op het slechtst mogelijke moment nog eens 2,2 miljard dollar extra schulden aan om het Amerikaanse Cineplex over te nemen. Gevolg: de groep moest vorige week waarschuwen dat ze mogelijk haar schuldconvenanten zal breken, als haar cinema's twee tot drie maanden gesloten moeten blijven.

KBC Securities-analist Guy Sips wijst echter op een fundamenteel verschil: Kinepolis is eigenaar van zijn Europese bioscopen - Canada is de enige uitzondering. 'Kinepolis is in relatief goede gezondheid. Eenmaal de impact van het coronavirus wegebt, zullen rivalen tegen crisisprijzen op de markt komen. Wij denken dat de beslissing om het dividend te schrappen vooral in die optiek gezien moet worden'.  

Bpost  , dat vorige maand al aankondigde geen pakjes meer naar China te sturen, tuimelde 5,2 procent naar 5,95 euro, een diepterecord. Dinsdag nabeurs komt Bpost met de resultaten over 2019 en - veel belangrijker - de outlook voor 2020. Vraag is in welke mate de analistenconsensus gelet op de huidige toestand niet achterhaald is. 

Voor 2019 rekenen analisten op een bedrijfswinst van 314 miljoen euro, ruim een kwart lager vergeleken met de 424 miljoen euro over 2018. En dat was al een daling van 15 procent tegenover de 502 miljoen in 2017. Voor 2020 verwachtten analisten geen verbetering, integendeel. Ze voorspellen een verdere daling van de recurrente bedrijfswinst met 6 procent, tot 294 miljoen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud