Brussel: de pechstrook raakt vol

©BELGA

Terwijl in Amsterdam de pandemiewinnaars elkaar in snel tempo opvolgen, staat in Brussel met Ontex, Befimmo en Galapagos de pechstrook van de beursrally stilaan vol.

Een hoopgevende - want kleiner dan gevreesde - krimp van de invloedrijkste Europese conjunctuurbarometer verschaft beleggers weer wat moed, na enkele mindere dagen.

Zoals steeds bij herwonnen optimisme, voerden de banken het herstel aan. Beleggers hopen dan op kleinere provisies voor probleemkredieten en bijgevolg hogere winsten én hogere dividenden zodra de Europese Centrale Bank na de pandemie de rem op de uitkeringen opheft. KBC trok 2,5 procent hoger naar 58,86 euro. ING , dat al heel de week in koopadviezen grossiert na het verrassend goede jaarrapport van de nieuwe CEO Steven van Rijswijk, klom nog eens 3,5 procent naar 8,95 euro.

Ontex verloor andermaal 1,8 procent tot 9,15 euro. Zeggen dat beleggers uitkijken naar het eerste rapport van de nieuwe CEO Esther Berrozpe, volgende week woensdag, is een understatement. De luierfabrikant is met zijn wankele balans en lange reeks winstwaarschuwingen al een tijdje de favoriete schietschijf van shorters, het aandeel nadert een dieptepunt (zie grafiek). 

Credit Suisse verwacht niet bijster veel van de resultaten over 2020. 'We vrezen dat de verkoop in 2020 organisch met 3 procent gekrompen is door de lagere vraag naar persoonlijke hygiëne (als gevolg van de pandemie, red.) en de hevige concurrentie op de cruciale Mexicaanse markt. Voeg daar tegenzittende wisselkoersen (vooral Braziliaanse real en Mexicaanse peso, red.) aan toe en je hebt een krimp van 11 procent in de gerapporteerde cijfers', besluit analist Faham Baig. 

Baig vreest dat in het vierde kwartaal de winstmarge met 2,4 procentpunt gekrompen is tot 9,8 procent, door een mix van een krimpende omzet, tegenzittende wisselkoersen én hogere marketinguitgaven die ruim zwaarder wegen dan de doorgevoerde kostenbesparingen. 

De analist raamt dat Ontex nu tegen minder dan zeven keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) noteert, terwijl beleggers het meest vergelijkbare bedrijf - de Zweedse reus Essity - op bijna tien keer de bedrijfswinst waarderen. 'Die kloof van 30 procent is een terechte weerspiegeling van de lage returns die Ontex haalt in een sector met relatief slechte groeivooruitzichten.' 

Donderdag nabeurs presenteerde nog een bedrijf dat (veel) betere tijden gekend heeft de jaarcijfers over 2020: Befimmo . De pandemie trof de beurskoers van de kantorenspecialist midscheeps, in die mate dat beleggers nu een korting van 43 procent op de nettoactiefwaarde verrekenen

Afscheidnemend CEO Benoît De Blieck had niettemin vrij optimistische vooruitzichten - op lange termijn - en gaf subtiel een sneer aan de dramaqueenbeleggers die de doom & gloom van de lege kantoren tot de eeuwigheid in de koers lijken te prijzen. In een reactie op de 252 miljoen euro aan kantoren die Befimmo tegen 'de billijke waarde' - zonder te braderen dus - kon verkopen.

Dit bewijst dat rechtstreekse vastgoedinvesteerders geen vragen hebben bij de toekomst van kantoren.
Benoît De Blieck
Befimmo-CEO

KBC Securities is best gecharmeerd, al blijft het advies tot nader order 'afbouwen' ondanks de op zijn zachtst gezegd weinig begeesterende vooruitzichten voor 2021 van de kantoorspecialist. Analisten Wido Jongman en Joachim Vansanten: 'Voor dit jaar wordt een courante winst per aandeel voorspeld van 2,10 euro per aandeel, een kwart lager dan over 2020 en een stuk minder dan de consensus.' 

Toch denken de analisten dat de prognose ruimte laat voor opwaarts potentieel. 'De prognose telt 220 miljoen euro aan verkopen mee, maar slechts voor 58 miljoen euro herinvesteringen. Het management heeft echter duidelijk aangegeven te willen investeren, dus we zien de 2,10 euro als een vloer.'

Op langere termijn vindt het beurshuis het positief dat Befimmo de intentie heeft om 25 à 75 procent van het kapitaal van ZIN, het grote project in de Brusselse Noordwijk, voor extern kapitaal open te stellen. 'Befimmo wil de portefeuille sneller dan verwacht verversen, wat een keerpunt kan vormen voor de beleggersperceptie, ondanks de moeilijke kantoormarkt.' 

Befimmo wil de portefeuille sneller dan verwacht verversen, wat een keerpunt kan vormen voor de beleggersperceptie.
KBC Securities

Beleggers focusten echter op de sombere outlook voor 2021. En dus brokkelde Befimmo nog eens 4,1 procent af tot 32,90 euro. Daarmee valt Befimmo onder het diepterecord van november (33,15 euro).

Kortom: op de Brusselse beurs staan toch enkele bedrijven op de pechstrook van de rally geparkeerd. Dat is een groot contrast met Amsterdam, dat met Adyen, Flow Traders, Just Eat Takeaway en de chipmachinebouwers ASMI, ASML en BESI flink wat pandemiewinnaars in huis heeft.

Dondardag presenteerde nabeurs trouwens nog een gehavend bedrijf de jaarcijfers over 2020: Galapagos  .

In het voorbije jaar incasseerde de biotechgroep twee mokerslagen: de Amerikaanse poortwachter FDA ontzegde het verhoopte goudhaantje filgotinib de toegang tot de cruciaalste markt ter wereld. En alsof dat niet volstond, moest Galapagos met zijn partner Gilead de stekker trekken uit het verst gevorderde onderzoek, onderzoek dat Galapagos post-filgo verse moed had kunnen geven. 

Maar de Mechelaars hebben een strohalm, en een vrije dikke bovendien: 5,2 miljard euro op de bank per 31 december. Meer dan de huidige beurswaarde van 4,5 miljard euro. Al moet daar meteen bij dat de cash op de bank bij het gros van de biotechbedrijven een 'moving target' is, gelet op de cash die het lopende onderzoek verbrandt in afwachting van de verhoopte latere commerciële lancering. 

Een prognose voor de cash burn in 2021 is er nog niet, omdat Galapagos alle kosten en ook het onderzoeksplatform tegen het licht houdt. 'We zullen onze O&O-portefeuille herbekijken', zegt CEO Onno van de Stolpe. 

Eerder had van de Stolpe toegegeven dat Galapagos nu met een kloof in de ontwikkelingspijplijn zit. Maar ook dat de goede gevulde bankrekening opties verschaft voor een doorstart. 'We hebben 5 miljard cash op de bank. Dat is een luxepositie. We kunnen overnames doen, of een onderzoek in de laatste studiefase in licentie nemen. Dat is de snelste weg.'

Na een negatieve opening, kon Galapagos 2,3 procent hoger afsluiten op 70,88 euro.

Acacia tot Belg genaturaliseerd

Acacia Pharma verloor bij de hervatting van de handel 2,8 procent lager naar 2,82 euro. Het Britse biotechbedrijf haalde donderdag via een private plaatsing 27 miljoen euro op, tegen een relatief kleine korting van 7 procent op de jongste beurskoers: 2,70 euro per aandeel.

Om aan 27 miljoen te raken gaf Acacia dus 10 miljoen aandelen uit. Op dit ogenblik staan 87,5 miljoen aandelen uit, zodat de kleine beleggers die niet konden intekenen hun belang met 11 procent zien verwateren. Een verschil niettemin met vorige zomer, toen Acacia Pharma tegen 2 euro per stuk 12,5 miljoen verse aandelen moest uitgeven om 25 miljoen op te halen. 

Acacia Pharma trok in februari 2018 tegen 3,60 euro naar de beurs. Het verse geld dient voor de commerciële lancering van Barhemsys, een middel tegen postoperatieve misselijkheid, op de cruciale Amerikaanse markt. Bijna exact een jaar geleden, op 26 februari 2020, kreeg Barhemsys groen licht van poortwachter FDA. Volgens CEO Mike Bolinder is er een 'goede respons' bij de gecontacteerde ziekenhuizen, meer details volgen bij de jaarcijfers eind maart. 

Nog dit: Acacia wordt straks 'Belgisch'. Donderdag kondigde het bedrijf met hoofdzetel in Cambridge aan zijn juridische hoofdkantoor van het Verenigd Koninkrijk naar België te verhuizen, om postbrexit in lijn te blijven met de Europese regelgeving. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud