Advertentie

Brussel: de vrouw van 30 miljoen

©BELGA

Een kerstcadeau voor de moegetergde aandeelhouders van Ontex: de eerste stap naar de turnaround is gezet en heet Esther Berrozpe.

Hoe meer de voorganger verguisd werd, hoe meer louter de benoeming van een nieuwe bezem bij beleggers tot opluchting kan leiden. Het extreemste voorbeeld in de recente Brusselse beursgeschiedenis is AB InBev. Toen de biergigant in december 2002 aankondigde dat de Amerikaan John Brock de in de City zeer slecht aangeschreven Canadese CEO Hugo Powell zou opvolgen, steeg de beurswaarde van het toenmalige Interbrew in één trek met 720 miljoen euro.

Zo'n vaart loop het uiteraard niet bij Ontex aangezien de luierfabrikant vele malen kleiner is dan de bierreus, maar toch kunnen we Esther Berrozpe de vrouw van 20 miljoen noemen. Met een spurtje van 4 procent tot 10,83 euro, goed voor bijna 30 miljoen extra beurswaarde, onthaalden opgeluchte beleggers haar benoeming tot CEO.

De Baskische komt aan boord bij de luiergroep op het ogenblik dat het beleggersvertrouwen er onder nul zit. Het aandeel noteert twee derde onder de recordkoers van 2016 en 40 procent onder de 18 euro waartegen Ontex in 2014 zijn tweede carrière op de Brusselse beurs maakte. Luidens de beurswaakhond FSMA is Ontex het meest geshorte aandeel van de Brusselse beurs: 4,3 procent van de aandelen zit bij beleggers die op een verdere koersdaling mikken. Dat is exact het dubbele van het op één na meest geshorte aandeel, Euronav (2,15%).

Na een lange reeks winstwaarschuwingen, een gevolg van overnames die de schuld de hoogte injoegen maar niet of onvoldoende renderen, kostte een aandeelhoudersrevolte deze zomer CEO Charles Bouaziz zijn job.

Bank of America-analiste Eva Quiroga hervatte vorige week de opvolging van Ontex met een lauw advies ('neutraal'), ook al erkende ze dat de luierfabrikant tegen 8 keer de verwachte winst over boekjaar 2021 veruit het goedkoopste aandeel in de sector is. 'Een turnaround zal tijd vergen, zeker zolang het wachten is op de naam van de nieuwe CEO en CFO', stelde de analiste. Met de benoeming van Berrozpe is alvast fase 1 van de turnaround ingezet.

Als de nieuwe Ontex-CEO er nog maar in slaagt 'haar' aandeel tot het sectorgemiddelde op te tillen, is er al een enorm koerspotentieel.

'We zijn tevreden met deze benoeming en rekenen op duidelijker strategische keuzes in de toekomst', stelt Degroof Petercam-analist Fernand de Boer. Hij hanteert een koopadvies en een koersdoel van 14 euro. Nu de - gepasseerde - interim-CEO Thierry Navarre de eer aan zichzelf houdt, zag Ontex op korte tijd de CEO, de CFO én de COO vertrekken. Ook hier is er een zilveren randje. 'Dat geeft Berrozpe meer bewegingsruimte', stipt de Boer aan. De analist merkt op dat Ontex nu 40 procent goedkoper dan de sector noteert. Anders gesteld: als de nieuwe CEO er nog maar in slaagt 'haar' aandeel tot het sectorgemiddelde op te tillen, is er al een enorm koerspotentieel.

De Bel20 - waar Ontex sinds begin dit jaar geen deel meer van uitmaakt - herstelde na de verkoopgolf van maandag: de beursbarometer veerde 1 procent op naar 3.607 punten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud