Brussel: de wankele rots in de branding

©BELGA

Op de eerste van drie drukke resultatendagen ontgoochelt uitgerekend de meest stabiele Bel20'er: Elia.

Aan de Bel20 kon je het niet echt aflezen dat de Belgische beleggers woensdagochtend een eerste van drie dagen spervuur van bedrijfsresultaten afgevuurd kregen. De beursbarometer noteerde lange tij vlak, om uiteindelijk 0,9 procent lager af te klokken op 3.405 punten.

Een evolutie die een ware aardschok camoufleerde. Elia , doorgaans de voorspelbaarheid zelve met zijn resultaten en daarom doorheen de beurscrisis een rots in de branding, ging onder de lat door met zijn halfjaarrapport. De netbeheerder tuimelde 3,6 procent naar 94,30 euro.

De Duitse dochter 50Hertz presteerde als vanouds sterk. Maar tegen meer dan 25 keer de verwachte nettowinst impliceerde de sterk gestegen beurskoers perfectie en die perfectie was dit keer niet op de afspraak. 'De nettowinst kwam uit op 1,76 euro per aandeel, wij rekenden op 1,97 euro', merkt ING-analist Quirijn Mulder op. De winstbijdrage van de Belgische dochter Elia Transmission viel tegen en de Britse stroomconnectie Nemo dook in het rood, door de uitkering van een dividend aan de Britse netbeheerder National Grid.

Mulder handhaaft zijn 'houden'-advies en koersdoel van 93 euro. 'Bij de huidige koers noteert het aandeel tegen een forse premie ten opzichte van de sector en is het dividendrendement onder 2 procent gezakt.'

Ook KBC Securities plaatst vraagtekens bij de stevige waardering. 'In april hebben we ons advies tot houden verlaagd, omdat volgens analist Bart Cuypers de koers al integraal rekening hield met de verwachte groei van de komende vijf jaar', zegt analist Bart Cuypers. 'Het langetermijnverhaal is wel intact, dus blijven beleggers best alert mocht de koers te fors terugvallen.'

Solvay  koerste ondanks het relatief meevallende kwartaalrapport na een positieve start 5 procent lager. Een factor daarbij is de sombere outlook van de Duitse branchegenoot BASF. 

Maar de Belgische chemiereus zelf kon niet alle analisten overtuigen. Het beurshuis Baader-Helvea handhaaft zijn verkoopadvies en koersdoel van 65 dollar. Analist Markus Mayer looft weliswaar de forse kostenbesparingen die CEO Ilham Kadri doorvoert, maar hij ziet toch niet snel beterschap. 'De negatieve impact van de meer dan 10 procent lagere verkoop in olie en gas, luchtvaart, elektronica en auto's - sectoren die samen meer dan 35 procent van de omzet vertegenwoordigen - zal het bedrijf ook in de tweede jaarhelft en in 2021 treffen', oordeelt hij. 

Wél unaniem lof oogstte Françoise Chombar. De CEO van Melexis legde met haar autochipontwikkelaar een kleiner dan gevreesde krimp voor in het pandemiekwartaal, stelt duidelijk dat het dieptepunt nu achter de rug is én gunt aandeelhouders een stevig interim-dividend van 1,30 euro bruto in oktober.

Elke crisis is een opportuniteit en KBC Securities stipt aan dat de zware klappen die de autobranche incasseerde dat in zekere zin voor Melexis is. 'In het tweede kwartaal presteerden de chips voor andere sectoren goed, waardoor ze nu goed zijn voor 14 procent van de omzet. De langetermijnambitie is 20 procent', merken analisten Ruben Devos en Guy Sips op. Chombar mikt vooral op aanverwante sectoren, zoals alles dat met mobiliteit te maken heeft (e-bikes, drones ...) en de automatisering van huizen, kantoren en fabrieken.

Het aandeel Melexis trok 2,4 procent hoger naar 70,20 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud