Brussel: de wondermaand van Sofina

©BELGA

1 miljard extra beurswaarde zonder concreet nieuws. Dit kan alleen het discrete Sofina zijn. De notering van Nyrstar werd na drie maanden opschorting hervat en het ging alle richtingen uit.

De opvallendste stijger in een bijna vlakke Bel20   - de Brusselse beursbarometer sloot 0,1 procent hoger op 3.714,42 punten - was maandag Sofina . Bij een handelsvolume van 34.910 stukken, dubbel zoveel als op een doorsnee handelsdag, koerste de holding opnieuw 1,2 procent hoger naar 204 euro. Daarmee noteert de spilholding van de familie Boël op een zoveelste record.

Een concrete aanleiding leek er, net als de klim van de voorbije weken, niet meteen te zijn. Wel een voortzetting van de (internationale) ontdekking, met dank aan de winst op de Indiase e-commercespeler Flipkart, van een aandeel dat tot begin 2018 nog zowat het best bewaarde geheim van de Brusselse beurs was en het boerenjaar 2018

Op een maand tijd is de beurskoers van Sofina zo met 16 procent aangedikt en is de beurswaarde van 6 naar 7 miljard gestegen. Dit eigenlijk zonder hard nieuws, behalve dan de relatief kleine investering in een Franse cosmeticagroep. De nieuwsbrief die de holding eind juli stuurde onderstreepte wel dat na het boerenjaar 2018 ook 2019 zich sterk aandient

De korting die het aandeel ten opzichte van de intrinsieke waarde biedt, is zo bijna weggesmolten. KBC Securities becijferde in zijn jongste update de intrinsieke waarde op 211,4 euro per aandeel, Sofina zelf hield het op 208 euro per aandeel. 

Elders in de Bel20 waren grote bewegingen schaars. AB InBev  ging na de stevige klim van vrijdag een bescheiden 0,4 procent hoger naar 87,42 euro. De Aziatische dochter van de bierreus startte de beurscarrière in Hongkong met een stevige winst.

Voedingsgroep Ter Beke   was rond de middag met een winst van 2,4 procent een van de grootste stijgers op de Brusselse beurs, maar kon dat niet volhouden. Het aandeel sloot 0,8 procent hoger op 126 euro.

De tijdelijk forse klim had mogelijk te maken met de start van de opvolging van het jarenlang relatief weinig opgevolgde aandeel door Kepler Cheuvreux. Het advies start met 'houden', het koersdoel ligt op 136 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 9 procent.

Analist Kris Kippers ziet een jaarlijkse omzetgroei van 2,4 procent tot 2021. De groei is beperkt door de prijsdruk die wordt opgelegd door de supermarkten. De brutobedrijfswinst (ebitda) ziet Kippers jaarlijks met 3,6 procent stijgen tot 2021. 'Ter Beke heeft de capaciteit, omvang en expertise om middels innovatie de prijsdruk te counteren.'

Centjes

Voor de rest domineerden centjesaandelen de handel. Nu revisor Deloitte, zij het nog altijd met voorbehoud, zijn langverwachte oordeel over de jaarcijfers van Nyrstar   klaar heeft, liet beurswaakhond FSMA voor het eerst in drie maanden weer handel in het aandeel toe. 

Pro memoria: de aandeelhouders van de zinkspecialist zijn door de broodnodige schuldherschikking de facto onteigend, nu alle operationele activiteiten voor één symbolische euro zijn overgeheveld naar Trafigura. Het beursgenoteerde Nyrstar is zo een monoholding geworden, met als enige actief een belang van 2 procent in het 'nieuwe Nyrstar'. Wat rest is beursgenoteerd wrakhout, dat door een extern onderzoeksbureau op 0,14 euro per aandeel wordt gewaardeerd

Die 0,14 euro was ook de koers waaraan de handel even na de middag werd hervat. Nadien trad stevig herstel op, zodat het aandeel 10,35 procent hoger sloot op 0,21 euro. 

Die koers is optisch nog altijd een stuk hoger dan Crescent , dat eerst met 4 procent opveerde om uiteindelijk 0,3 procent lager te sluiten op 0,0339 euro. Grootaandeelhouder Eric Van Zele neemt een belangrijk deel van de schulden van het al jaren kwakkelende technologiebedrijf over, maar in ruil worden de kleine aandeelhouders opnieuw fors verwaterd via de uitgifte van een flink pak nieuwe aandelen. 

KBC Securities-analist Guy Sips handhaaft zijn koersdoel van 0,03 euro, maar trekt het advies wel op van 'verkopen' naar 'houden' nu de schulden verlicht zijn en afgaand op de halfjaarcijfers ook de brutobedrijfswinst (ebitda) aan het verbeteren is. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud